Če so bile lekcije boleče, tega Lorenzo ni pokazal

Motociklizem: Jorge Lorenzo naznanja, da je vse močnejši in psihologa ne potrebuje več.

Objavljeno
27. september 2014 00.26
TOPSHOTS-MOTO-PRIX-GBR-MOTOGP
T. V., šport
T. V., šport
Alcaniz – Kljub dolgemu stažu v SP Jorge Lorenzo nikoli ni dobil toliko lekcij v tako kratkem času kot letos, ko je sprva celo kazalo, da bo utonil v povprečju. Prav gotovo si ni mislil, da bo celo Valentino Rossi, s katerim si delita boks, prej slavil zmago v 2014., a pred VN Aragonije priznava, da se je naučil čakati. To je bil pogoj, da je spet našel sebe.

»Škodo smo v prvem delu že naredil, zato sem moral le pozitivno razmišljati. Ne o tem, kdaj bom zmagal, to je prinašalo stres in pritisk, marveč o tem, kaj naj popravim pri sebi in motorju. Korak za korakom so prišle tudi spremembe, zdaj sem prišel do točke, ko je tudi nova zmaga povsem blizu. Rossiju je to uspelo prvemu. A ne mudi se mi. Do tega bom prišel, ko se bodo vsi koščki sestavili v celoten mozaik,« pravi Lorenzo, ki je lani slavil osem zmag, letos nobene, v karieri pa je brez vrha na posamezni dirki končal le na svojih začetkih v eliti: 2002 in 2005. Zdaj je denimo šele četrti v skupnem seštevku, kar je za dvakratnega prvaka in trikratnega podprvaka moto gp seveda premalo. Na novo je moral postaviti tudi cilje.

Očitno je nehal sanjati o lovoriki, ki je ta čas oddaljena 112 točk, v pogovoru za španski športni dnevnik Marca je zagotovil, da je zdaj njegov cilj sezone drugo mesto v SP, izjava pa je prišla domala hkrati s člankom o Valentinu Rossiju, v katerem njegov moštveni sotekmovalec razglaša povsem enak cilj, enako tudi Daniel Pedrosa. »Od leta 2008 sem se naučil mnoge stvari. Vedno sem bil hiter in nadarjen, celo ob krstnem nastopu v kraljevskem razredu mi hitrosti ni manjkalo. Tega ni mogoče zanikati. Vendar sem skozi sezone moral osvojiti še vrsto drugih stvari, letos denimo to, kako pomembno je biti dobro telesno pripravljen. V Katarju sem padel, izgubil 25 točk, izkušnje pa potrjujejo, da je začetek zelo pomemben. Vse to je vložek v naslednje leto,« trdi Lorenzo.

Zanimivo, da se po stresnem začetku sezone ni vrnil k svojemu psihologu, s katerim je delal v prvih letih v eliti. Pa so mu ga mnogi (ne)hote želeli vsiliti, ker so ocenjevali, da je postal žrtev pretirane želje po tem, da se prek noči pobere s tal. »Obstajajo športniki, ki nikoli niso imeli psihologa, pa so na vrhu. Spet drugim delo z njim ni spremenilo kariere. Zlasti konec 2005 in v 2006 sem veliko delal s strokovnjaki s tega področja, pozneje redkeje. Vendar sem vedno ohranjal svoje razmišljanje. Radoveden sem. Veliko berem, rad se učim od drugih. Pozneje tega nisem več potreboval in tako čutim tudi zdaj,« pravi 27-letnik, ki je pred jutrišnjo dirko vseeno priznal, da druga mesta, na katerih se je zasidral v zadnjem času, niso slab dosežek.

»Ni sicer najbolje, da nizaš le druga mesta, a tudi ni najslabša stvar na svetu, saj želijo vsi zmagati. Še letos pa vseeno hočem priti do prvega mesta vsaj na kakšni dirki. Vse močnejši sem, žal smo pred 14 dnevi v Mizanu izbrali napačne gume in to mora biti dobra lekcija. Dirkališče v Aragoniji mi sicer ni najbolj pri srcu, sem pa tu že dosegel dober rezultat in morda bom na dirki lahko 'letel',« še dodaja Lorenzo. A mirni spanec mu je nemudoma pokvaril vodilni v SP Marc Marquez, lanski zmagovalec Aragonije, ki pravi, da se nikjer ne počuti tako dobro kot prav na tej postaji svetovnega prvenstva.