Črna dirkaška nedelja: preminil Andrea de Cesaris

Nekdanji italijanski dirkač formule ena se je pri padcu z motociklom tako hudo poškodoval, da je na mestu umrl.

Objavljeno
06. oktober 2014 16.23
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rim − Konec tedna je bil za (zdajšnje in nekdanje) dirkače formule ena nadvse črn. Včeraj se je na petnajsti dirki sezone svetovnega prvenstva hudo ponesrečil Marussiin Francoz Jules Bianchi, ki je še vedno v kritičnem stanju in se bori za življenje, še krajšo pa je potegnil nekdanji uveljavljeni voznik, 55-letni Andrea de Cesaris. Italijan, ki je vozil suzukijev motocikel, je bil namreč udeležen v prometni nezgodi, izgubil je nadzor nad vozilom in se tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče na rimski obvoznici umrl.

De Cesaris je med dirkaško elito nastopal kar petnajst sezon, med letoma 1980 in 1994, v tem času pa zbral kar 208 nastopov. Zmage se ni veselil niti enkrat, je pa vpisal en najhitrejši krog, en najboljši startni položaj in pet uvrstitev na zmagovalni oder − vse z alfo romeo. Zamenjal je številne delodajalce, med drugim McLarna, Sauberja, Minardija, Jordana, Tyrrella in Brabhama.

V zgodnjem dirkaškem obdobju so ga zaznamovali številni odstopi, zato so ga privrženci formule ena prekrstili v Andreo de Crasherisa. Po končani aktivni karieri se je v sezonah 2005 in 2006 preizkusil še v posebnem tekmovanju »upokojenih« dirkačev formule ena.