Da bi ustregel navijačem, skrajšal čas za prehrano

Motokros: Tim Gajser je imel v Italiji ob sebi prvič podporo celotne družine. Trije Slovenci tudi na Nizozemskem.

Objavljeno
17. april 2017 22.25
Mojca Finc
Mojca Finc

Pietramurata – Po športno sta s steklenicama penine na podelitvi pokalov za dirko v elitnem MXGP v pokrajini Trentino trčila motokrosistična asa Tim Gajser in Antonio Cairoli. »Nikoli ne pijem, prvič sva tako nazdravila. Naredil sem en požirek,« je po 2. mestu in utrjenem vodstvu v prvenstvu povedal Gajser, hvaležen za praznik, ki so mu ga pričarali številni slovenski navijači.

Dirka v Pietramurati je za 20-letnega dirkača neke vrste nadomestilo za domačo tekmo. Prizorišče je po oddaljenosti v koledarju SP najbližje domovini (440 km), tja se pripelje najštevilčnejša slovenska navijaška zasedba, pridih domačnosti je čutiti tudi zaradi italijanske ekipe Gariboldi, za katero Gajser nastopa. Haložan se je zavedal, da ga čaka psihično naporna preizkušnja. Breme je bilo težko predvsem zato, ker se je hotel zvestim privržencem zahvaliti za podporo z deljenjem podpisov in fotografiranjem.

Dostop do boksov je na dirkah v mxgp mogoče pridobiti za 15 evrov, pred Hondino garažo se je na dan tekme gnetlo največ navijačev. Potem ko so predstavniki za odnose z javnostmi pri Hondi naznanili, da je konec javnega podpisovanja plakatov, in zapustili prizorišče, je Gajser ostal sam med navijači in nadaljeval. Želel je ustreči vsakemu.

»Užival sem, a bilo je zelo naporno. Med prvo in drugo vožnjo nisem veliko jedel, ker sem delil podpise. Sam sem tako hotel. Verjamem, da so bili na koncu dirke tudi navijači zadovoljni zaradi stopničk. Zahvaljujem se vsem, ki so prišli navijat za vse slovenske voznike. Vrhunski občutek je bil, ko sem v drugi vožnji zmagal in šel k njim, užival sem!« je opisoval, kako ceni spodbudo zvestih sledilcev.

Gajserji se bodo širili

Priznal je, da ves konec tedna ni bil najbolj sproščen, na motociklu se ni dobro počutil, v prvi vožnji je bil zategnjen, ni izbral pravih linij, ni bil tisti pravi Tim. Z očetom Bogomirjem sta natančno izpilila podrobnosti, kako ukrotiti trdo, spolzko, in nepredvidljivo progo. »Na tem terenu ti lahko hitro odnese sprednji ali zadnji konec. Vso tekmo moraš biti 100-odstotno zbran, biti z glavo pri stvari,« je povedal Gajser, ki v prvenstvu drži prednost 18 točk pred Cairolijem. Dodal je še, da se vsak tekmovalec zaveda, da ne bo nikoli osvojil vseh dirk.

Prvič letos je bila na dirki zbrana vsa družina Gajser. Na štart je zvezdnika poleg očeta pospremilo dekle Špela, napis z njegovim imenom je držala mlajša sestra Alja, svoje naloge je opravljal tudi brat Nejc, eden od mehanikov v ekipi. Mama Vesna – z Aljo in najmlajšo Nejo so izpustile čezoceanske tekme – je bdela nad stojnico, na kateri so prodajali raznovrstne izdelke iz spletne trgovine z logotipom svetovnega prvaka, ki so jo postavili februarja. Prejmejo od pet do deset naročil na dan, kupce imajo celo v Portoriku, je povedala Vesna Gajser. »Nameravamo se širiti. V poslovni coni v Slovenski Bistrici bi radi odprli nekaj svojega pod znamko GT243. Smo v postopku nakupa zemljišča,« je razkrila.

Gerčar razmišljal o koncu

Prvič letos pa je bilo na dirki tudi več slovenskih voznikov. Med tekmece sta se po prisilnih bolniških odsotnostih in čezoceanskih tekmah, ki sta jih zaradi visokih stroškov izpustila, vrnila Klemen Gerčar in Peter Irt. Točk nista vknjižila. Gerčar si je na začetku lanske sezone poškodoval ramo in šel pod nož. Znašel se je v krizi. »Okleval sem, ali sploh nadaljevati. A potem sem okrog sebe zbral močno ekipo, dobil podporo in pravo energijo,« je povedal nekdanji svetovni prvak v MX3. Nadeja se, da bo po štirih dirkah začel kazati pravo podobo. »Kar je zame izziv, saj v preteklih sezonah nisem bil uspešen,« je dejal. Rad bi se uvrščal med dvajseterico. »Šestnajst dirkačev vozi tovarniške motorje, jaz pa imam zasebno ekipo, motocikle kupim in predelam iz veliko manjšega proračuna kot tekmeci,« je primerjal dve različni zgodbi.

Lani je prav na VN Trentina svojo prvo in edino točko v eliti osvojil najmlajši od bratov Irt, Peter, ki se je poškodoval v pripravah za sezono. »Zdravljenje je bilo hitro, saj so v koleno vstavili umetno vez. Po treh mesecih sem sedel na motocikel,« je stanje opisal Ljubljančan, ki ga je na dirki spodbujal tudi brat Jernej. Moral bi biti sicer med nastopajočimi, a se je na pripravljalni tekmi na Madžarskem spet poškodoval. »Na štartu druge vožnje smo se zapeli, padel sem, vame pa so od zadaj prileteli tekmeci. Posledica je hematom na ledvici,« je razkril dirkač, ki bi se rad čim prej vrnil na motocikel.

Naslednja dirka Gajserja, Gerčarja in Petra Irta čaka v nedeljo na Nizozemskem. Tja bo svetovni prvak skušal prenesti tisti pravi občutek, ki ga je iskal ves konec tedna v Italiji in ga naposled našel v drugi vožnji. Po dnevu počitka ga danes čaka trening na mivki, preden bo šlo zares, pa bo jutri in v četrtek še testiral hondo.