Darko Peljhan najhitrejši na Predmeji

Veteran Darko Peljhan je z Mitsubishijem dobil uvodno preizkušnjo državnega prvenstva v reliju.

Objavljeno
22. april 2017 22.29
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Vipava - Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO X) je zmagovalec relija Vipavska dolina, uvodne postaje letošnjega državnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Borut Bratina (Peugeot 208 R3), tretji pa je bil Grega Premrl (Citroen DS3).

Prvi reli sezone je zaznamovala za navijače in dirkače zelo pomembna vrnitev legendarne hitrostne preizkušnje Predmeja, ki je s svojimi ozkimi in zavitimi cestami spominjala na sredozemske relija svetovnega prvenstva, a je bila nazadnje v koledarju katere do domačih dirk že kar oddaljenega leta 1996.

Letos so jo prireditelji vipavskega relija spet vključili v traso, skupno so morali dirkači v dveh dneh premagati približno 90 kilometrov hitrostnih preizkušenj, na letošnjem reliju pa niso manjkale niti v svetu relija podobno kot Predmeja zelo slovite Žablje. Prvo so vozniki prevozili že v petek zvečer, ko so v Ajdovščini pripravili nočni superspecial, dobil pa ga je Rok Turk, ki letos nastopa z novim dirkalnikom Peugeot 208 T16.

Prav Turk je bil najboljši v uvodnem delu dirke, po petkovem začetku je najhitreje startal tudi danes dopoldne in si po tretji hitrostni preizkušnji nabral že 48 sekund naskoka pred tekmeci, najbližje je bil Peljhan.

A nato je Turk naredil napako, po tehnični okvari dirkalnika ga je v četrti hitrostni preizkušnji odneslo v skale ob progi in z uničenim kolesom ni mogel nadaljevati dirke. Tako se je v vodstvo prebil izkušeni Peljhan, ki pa ni delal večjih napak in je vodstvo brez težav zadržal do konca dirke. Zanj je bila to druga zmaga na tem reliju (danes je dirka doživela sedmo izvedbo) po letu 2009, za njegovo sovoznico Anjo Verbič pa prva.

Po vseh devetih "brzincih" je imel na cilju dobro minuto naskoka pred domačinom Bratino, ta pa je na koncu za šest sekund premagal tretjega Premrla. Četrti je bil najboljši tuji voznik, Italijan Bernd Zanon (Peugeot 207), peti pa Jernej Fakin (Peugeot 208 R2).

Na uvodnem reliju nove sezone na startu še ni bilo branilca lanske skupne zmage in tudi zmage na tej dirki, Aleksa Humarja, ki je pozimi prodal svoj dirkalnik, novega za nastope na domačem tekmovanju pa še nima pripravljenega. Na vipavskem reliju je bilo sicer prijavljenih 58 posadk, do cilja pa jih je prišlo 31.

Naslednja dirka za državno prvenstvo bo reli Velenje 26. in 27. maja.