Dejal mu je, naj pozabi SP

Tim Gajser z zlomljeno lopatico, oče Bogo pravi, da je naslednja dirka pod vprašajem.

Objavljeno
02. junij 2017 21.54
Državno - pokalno prvenstvo v motokrosu, razred MX Open. Oče in trener Bogomir Gajser s Timom, ki je potrdil svojo veliko premoč in suvereno zmagal. Prilipe pri Brežicah, Slovenija 9.april 2017. [motokros,državna prvenstva,Gajser Tim,Gajser
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Svetovno prvenstvo v MXGP se je prevesilo v drugo polovico, vodilni v skupnem seštevku Antonio Cairoli je dobil dodaten zalet v lovu za svojim sedmim naslovom v eliti (skupno devetim v karieri), Tim Gajser pa se je odpravil na prisilni počitek. Hud padec na dirki v Nemčiji je terjal davek: Haložan ima zlomljeno lopatico.

Grdo je izgledalo že na dirki v Latviji pred mesecem dni, ko je 20-letni as dvakrat pristal na trdih tleh. Po preizkušnji je bil poln podplutb, stežka se je premikal zaradi posledic močnih udarcev. A znan je kot borec v pravem pomenu besede, ki zna stisniti zobe in premagati bolečine tudi takrat, ko je najhuje. Do naslednje priložnosti v Nemčiji je skorajda čudežno okreval, na preizkušnji pa spet padel. Kljub močnim bolečinam – mučno dirko je označil za najdaljšo v karieri – si je zagotovil točke. Do dirke v Franciji je počival, na svojo hondo pa sedel, ko je šlo spet zares. A bolečine so takrat presegle mejo. Njegov oče in trener Bogomir se je odločil, da Tim izpusti tekmo v Erneeju. Predčasno sta odpotovala domov.

»Pri zdravniški službi v Nemčiji in pozneje tudi v Franciji so nam zatrjevali, da ni utrpel nobenega zloma. Nenavadno mi je bilo, da ima po takšni diagnozi neznosne bolečine. Poslali smo ga na štart. Če bi vedeli že prej, da je utrpel zlom, Tim ne bi tekmoval,« je razmišljal Bogomir Gajser, razočaran nad možmi v belih haljah na obeh prizoriščih, ker niso vztrajali pri podrobnejših preiskavah.

»V Nemčiji injekcije niso prijele. V Franciji pa jih nisem več dovolil. Hotel sem se prepričati, ali sploh lahko vozi brez protibolečinskih sredstev. Po štirih krogih v kvalifikacijah ni mogel več držati krmila. Naročil sem mehaniku, naj mu pokaže, da konča kvalifikacije. Tim je zamahnil, da lahko nadaljuje. Nikoli ne potarna, a vztrajal sem, da konča. Bilo je jasno, da ne zmore več,« se je spominjal Bogomir Gajser, ki vselej poudarja, da je zdravje, tudi ko gre za boj za naslov svetovnega prvaka, na prvem mestu.

Naslednja postaja je bil za Gajserja mariborski klinični center, kjer so podrobne preiskave pokazale zlom lopatice. »Menim, da bomo naslednjo dirko za SP v Rusiji izpustili, sicer bi bilo prenevarno. Če bo miroval in počival, operacija ne bo potrebna,« je razkril Bogomir Gajser in dodal, da bo več znano konec prihodnjega tedna, ko bodo videli, kako napreduje okrevanje. Je Tim psihično na tleh? »Niti ne. Dejal sem mu, tako pač je, pozabi letošnjo sezono. Življenje se mu je spremenilo, neke stvari so drugačne, ima svojo pot, na kateri mora nekaj spremeniti. V glavi si mora urediti nekatere zadeve. Sicer pa se iz takšnih situacij nekaj naučiš,« je še povedal Gajser starejši.

Aktualni svetovni prvak, ki je v razvrstitvi SP zdrsnil na 4. mesto – za vodilnim Cairolijem zaostaja 86 točk –, se je tako pridružil Klemnu Gerčarju in bratoma Irt, ki so na prisilnem bolniškem staležu. Slovenski motokros na dirkah za SP v eliti do nadaljnjega ne bo imel svojega predstavnika.