Di Montezemolo svari: Brez Ferrarija ni formule ena

Sloviti predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je vnovič zagrozil z odhodom iz F1, v kolikor ne pride do spremembe pravil.

Objavljeno
07. november 2011 08.41
Posodobljeno
07. november 2011 09.47
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Pri Ferrariju so vnovič opozorili, da bo morala Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) uvesti spremembe v formulo ena, v kolikor želijo, da rdeči ostanejo del elitne dirkaške karavane. Predsednik Scuderije Luca di Montezemolo je tako izpostavil nekaj ključnih vidikov, ki po njegovem mnenju zavirajo razvoj njegovega in tudi preostalih moštev. Najbolj ga moti odvisnost od aerodinamičnosti, zavzema pa se tudi za uvedbo tretjega dirkalnika.

»Formula ena je še naprej naše življenje. Brez Ferrarija sploh ne bi bilo formule ena, medtem ko bi Ferrari preživel tudi brez F1, a bi bil drugačen,« je opozoril di Montezemolo. »Smo zelo potrpežljivi, kljub temu, da neprestano prihaja do spreminjanja pravil, ki niso najboljša. Ne dirkamo le zato, ker to prinaša pozornost, temveč smo s tem udeleženi tudi pri raziskavah, ki prinašajo koristi za vse naše avtomobile: razvijamo namreč mašino, šasijo, tehnične podrobnosti, elektroniko in same materiale,« je nadaljeval italijanski poslovnež.

Alfa in omega Ferraija si želi, da bi FIA dovolila dodatna testiranja, saj nenavsezadnje»razvijajo avtomobile in ne raketoplane in podmornice,« moti pa ga tudi dejstvo, da so rezultati na stezi v veliki meri odvisni le od aerodinamičnosti.

»Zagotovo ni dobro, da kar 90 odstotkov uspeha predstavlja aerodinamičnost, hkrati pa sodelujemo v edinem motošportu, kjer so testiranja prepovedana. Tretji dirkalnik bi prinesel koristi celotnemu športu, ne le Ferrariju. Večje število dirkalnikov na stezi bi namreč okrepilo zanimanje sponzorjev in navijačev, ki so sedaj prisiljeni gledati dirkače, ki zaostajajo tudi za krog ali dva,« je prepričan di Motezemolo.

Ob tem je spomnil na leto 1961, ko je Giancarlo Baghett slavil na dirki za VN Francije v privatnem Ferrariju, tovrsten koncept bi sedaj v F1 ponovno uvedel tudi di Motezemolo.

Vodstvo formule ena je še opozoril, naj sodelovanje Ferrarija v elitnem tekmovanju ne jemljejo za samoumnevno - v kolikor želijo, da ostanejo v F1 so nujne spremembe, na katere pa so pripravljeni še nekaj časa počakati.