Dirka v Šanghaju potrjena, težave v Bahrajnu

Dirke formule 1 bodo Šanghaju vsaj še do sezone 2017, saj so organizatorji sklenili dogovor o podaljšanju z vodstvom formule 1. Bernie Ecclestone je namreč pristal na finančno nekoliko manjši delež kot pri prejšnji pogodbi. Več skrbi povzroča prva dirka v novi sezoni, saj v Bahrajnu divjajo protivladni protesti.

Objavljeno
17. februar 2011 11.42
D. O., delo.si
D. O., delo.si
Šanghaj - Šanghajski podžupan Zhao Wen se je z Ecclestonom dogovoril, da bodo Kitajci za izvedbo dirke plačevali manj kot doslej, podrobnih številk pa niso razkrili. Nova pogodba bo začela veljati z letošnjo aprilsko dirko, ki so jo uvrstili na koledar za SP 2011, čeprav v času sestavljanja koledarja še niso imeli zagotovila o sodelovanju.

Dirko na Kitajskem so prvič izvedli leta 2004, v zadnjih sezonah pa je bil Ecclestone nezadovoljen predvsem zaradi slabega obiska. Z začetnih 270.000 gledalcev je namreč padel na le 120.000 na preizkušnji leta 2009. Eden od razlogov naj bi bile predrage vstopnice, zato so prireditelji sklenili, da jih bodo pocenili za 40 odstotkov. Obenem so napovedali, da bodo letos odprli novo linijo podzemne železnice, s katero bodo dirkališče na obrobju mesta povezali s središčem. Dokončali so jo sicer že lani, a so jo pred dirko zaprli, ker so se bali morebitnih težav zaradi gneče.

Skrbi zaradi protestov v Bahrajnu

Ecclestonu pa nekaj več skrbi povzroča prva letošnja dirka, ki bo na sporedu 13. marca v Bahrajnu. Zaradi nasilnih protivladnih protestov v državi, ki so do sedaj terjali že štiri življenja, so danes odpovedali dirko serije GP2. »Zaradi dogajanja v državi, so reševalno ekipo, ki je bila vedno prisotna na dirkališču, za nedoločen čas prestavili v lokalno bolnišnico. Prav zaradi varnostnega vidika smo se odločili, da dirko prestavimo na jutri, ko naj bi bile dežurne zdravniške službe ponovno na voljo,« se je glasilo uradno sporočilo za javnost.

Šefa F1 najbolj skrbi, da bi številni protestniki vdrli na start same dirke, saj se zavedajo, da bi na ta način pritegnili pozornost svetovne javnosti.