Doohanu se ob novem asu svetijo oči

Petkratni svetovni prvak Micheal Doohan je prepričan, da bo brez novega menjalnika Yamahi trda predla.

Objavljeno
01. september 2013 09.44
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Silverstone – Četudi je petkratni svetovni prvak Michael Doohan že pred leti sestopil z motocikla, k čemur ga je prisilila poškodba, je ostal zvest spremljevalec dogajanja v SP. Že lep čas tudi kot redni kolumnist avstralskega časnika The Age, kjer ne skriva navdušenja nad Marcom Marquezom, ki bo VN Britanije začel s 1. mesta.

Eden najbolj dominantnih dirkačev vseh časov, ki je z lovorikami med letoma 1994 in 1998 zaznamoval kraljevski razred konec 90. let in nato mesto pri Hondi prepustil Valentinu Rossiju, je prepričan, da se tako Danielu Pedrosu kot Jorgeju Lorenzu izteka čas za preobrat v SP.

»Kmalu bo neustavljiv, če ne bosta prekinila njegovega niza – če je to sploh mogoče, saj dirka z zelo čistimi mislimi, brez obremenitev. Marquez je namreč brez pričakovanj v tej krstni sezoni, tudi šefi pri Hondi od njega nič ne zahtevajo, zato se zdi vsaka zmaga kot bonus. Rossi se je le na pol hecal, ko je dejal, da bi ga lahko ustavili le, če bi izgubil zanimanje za motociklizem in se preselil v formulo ena,« je zapisal v zadnjih dneh, iz njegovih vrstic na papirju pa je jasno razvidno, da ga navdušuje hitro zorenje 20-letnika iz Cervere. Podobno, kot ga je Rossijevo vzpenjanje ob prehodu v tretje tisočletje, saj je sam v nasprotju z obema sila pozno doživel svojo motociklistično eksplozijo; prvo lovoriko v najmočnejšem razredu je osvojil šele pri 29 letih.

Se je pa po Brnu dotaknil najbolj boleče Yamahine točke zadnjih mesecev, težko pričakovanega brezstopenjskega menjalnika, za katerega nikakor ne prižgejo zelene luči in po katerem Rossi in Lorenzo kličeta že vrsto mesecev. V zadnjem času tudi na glas in na tiskovnih konferencah, četudi je šlo za enega bolj skritih Yamahinih razvojnih projektov. »Rossi upravičeno poudarja, da gre za ključen del pri moštvenem poskusu ubraniti naslov svetovnega prvaka, s katerim se je lani okitil Lorenzo. Ob tem oba dirkača zahtevata tudi nadgradnjo motorja in šasije, da bi bila lahko bolj konkurenčna Hondi. Vendar pri Yamahi zavračajo določitev dneva, ko bi lahko vpeljali novosti. Tako da jih za zdaj v bitki za lovoriko ohranja le Lorenzova napor in odločna želja, da svoje dirkanje dvigne na še višjo raven,« pravi Doohan.

Potem ko je Lorenzo na petkovem prostem treningu dosegel najboljši čas, je včeraj dopoldne spet prevladoval Marquez, vendar je svetovni prvak prepričan, da zmore zmagati na jutrišnji dirki. »Upam in verjamem. Na dirki se bo pokazalo, kaj se bo zgodilo, vendar moja motivacija in vera nista sporni: menim, da tokrat lahko zmagam,« pravi Lorenzo.