EKSKLUZIVNO: delo.si s Sebastianom Vettlom v Salzburgu

V Red Bullov »Hangar številka 7«, mogočno okroglo stekleno poslopje tik ob salzburškem letališču Wolfgang Amadeus Mozart, je svetovni prvak v formuli ena Sebastian Vettel vstopil nekoliko zadržano. Kljub vsesplošni gneči in časovni stiski pa se je takoj izkazal za sproščenega in prijetnega mladeniča, ki je pri 23 letih uresničil otroške sanje.

Objavljeno
01. marec 2011 21.40
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Salzburg - Sebastian Vettel je postal superzvezdnik v elitnem avtomobilističnem športu 14. septembra 2008, ko je v deževnem vremenu prvi prevozil ciljno črto na veliki nagradi Italije v Monzi. Takrat je z 21 leti in 74 dnevi postal najmlajši zmagovalec dirke v formuli 1.

Leta 2006 je kot najmlajši v zgodovini štartal na avtomobilistični dirki najvišjega razreda, ko je z 19 leti in 24 dnevi štartal na veliki nagradi Turčije. Lani nemški dirkač iz Heppenheima za piko na i postal še najmlajši svetovni prvak v cirkusu najhitrejših dirkalnikov.

Sprva je bil za novinarje predvsem »Baby Schumi«, saj s svojo nadarjenostjo, vztrajnostjo in predanostjo oktanskemu športu spominja na slavnega rojaka Michaela Schumacherja. Tudi sam je razkril, da je bilo v njegovem otroštvu vse v znamenju treh Michaelov - Schumacherja, Jordana in Jacksona. Torej se je že zgodaj poistovetil izključno z zmagovalci in potem hitro postal »Veliki Vettel«.

Tudi o otroških sanjah smo se hoteli pogovarjati z velikim dirkačem drobne postave ob podelitvi priznanja za evropskega športnika v letu 2010 po izboru športnih novinarjev, a je zmanjkalo časa. Vettel je vseeno pred začetkom oddaje Sport und Talk na Servus TV prisotne prevzel s sproščenostjo in prijaznostjo. Nasmeh mu je le redko izginil z obraza, saj očitno zna uživati v trenutkih edinstvenega uspeha in vsem, kar gre zraven.

Po drugi strani pa je voznik moštva Red Bull Racing že povsem osredotočen na novo sezono, ki se bo začela 27. marca z veliko nagrado Avstralije v Melbournu. Vettla ne moti, da so morali prvotno načrtovano uvodno preizkušnjo 13. marca v Bahrajnu odpovedati zaradi političnih in socialnih nemirov.

Kot je med drugim povedal v posebnem videointervjuju za delo.si, še ni izbral imena letošnjemu dirkalniku (lanskima je bilo ime Luscious Liz in Randy Mandy), izognili pa se nismo niti njegovemu spogledovanju s Ferrarijem. Verjetno je v ponedeljek o tem še pred nami govoril tudi s svojim šefom, lastnikom moštva Red Bull Racing, Dietrichom Mateschitzem, na zadnjem sestanku pred začetkom sezone 2011. Ni dvoma, da je bil mladi šampion deležen predvsem spodbude in naklonjenosti.