Epilog avgustovske dirkaške tragedije: Stewart ni kriv!

Na dirki NASCAR je Tony Stewart do smrti povozil Kevina Warda, potem ko je ta stopil iz dirkalnika in korakal proti njemu.

Objavljeno
25. september 2014 12.34
NASCAR Stewart Auto Racing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Avgustovska tragedija na dirki priljubljenega ameriškega avtomobilističnega tekmovanja NASCAR, ko je 43-letni dirkač Tony Stewart zbil več kot dve desetletji mlajšega vozniškega kolega Kevina Warda Jr., ki je tedaj hodil po progi, je dobila epilog. Velika porota sodišča v Ontario Countyju je namreč presodila, da izkušeni tekmovalec, funkcionar in poslovnež ni kriv za smrt 20-letnega mladeniča, ki je po trku izstopil iz dirkalnika, zakorakal proti tekmecu in pri tem krilil z rokami, da ga ne bi spregledal. A Stewartov »jekleni konjiček« je zaneslo, pri čemer je z desno pnevmatiko trčil v Warda, ki hudega udarca ni preživel.

Kot je pojasnil sodnik Michael Tantillo, so v zadnjem mesecu izprašali več kot dvajset prič, toksikološko poročilo pa je razkrilo tudi, da je bila žrtev pred smrtjo pod vplivom marihuane. Pri Stewartu prisotnosti drog ali alkohola niso zaznali. »Nobenih dokazov ni, po katerih bi lahko trdili, da je Tony Stewart naklepno povozil Kevina Warda,« je poudaril Tantillo in obtoženca spoznal za nedolžnega. Žrtvina družina je že napovedala pritožbo, »saj so vsi ostali dirkači upočasnili razen Stewarta, ki je z nerazumnim početjem povzročil tragedijo.«

Stewart se je po tragičnem dogodku vrnil na steze in v zadnjem mesecu dni že odpeljal štiri dirke.