F1: Hamilton četrtič zapored

Na zgodovinski krstni preizkušnji v Sočiju že deveta dvojna zmaga Mercedesa v sezoni, na stopničkah tudi Valtteri Bottas.

Objavljeno
12. oktober 2014 00.12
Posodobljeno
12. oktober 2014 12.00
Russia F1 Gp Auto Racing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Soči - Zgodovinska krstna preizkušnja za veliko nagrado Rusije v olimpijskem Sočiju, šestnajsta dirka v letošnjem koledarju svetovnega prvenstva v formuli ena, je vnovič največ zadovoljstva prinesla v tabor srebrnih puščic, saj se je Mercedes z dvojno zmago, deveto letos, že predčasno dokopal do konstruktorskega naslova. Še prav posebej židane volje je bil kajpak Lewis Hamilton, ki je izkoristil najboljši štartni položaj, vodil domala od štarta do cilja in si še devetič v sezoni podjarmil vso konkurenco, zmage pa se je veselil že četrtič zapovrstjo.

Njegov uspeh ni bil vprašljiv niti za trenutek, saj se je iz dvoboja za vrh bliskovito, že po prvem krogu, kar sam izločil njegov moštveni sotekmovalec in najresnejši tekmec v skupnem seštevku, Nemec Nico Rosberg. Ta je namreč za kratko prehitel Otočana, a si pri drznem manevru skrajšal pot, zato je moral na kazenski postanek v bokse, kar so pri Mercedesu izkoristili in v hipu spremenili strategijo, mu istočasno še zamenjali gume, ki jih je imel potem »obute« vse do cilja. Na progo se je resda vrnil na 19. mestu, a nato kot po tekočem traku prehiteval tekmece pred seboj, naposled pa premoč priznal le Hamiltonu, za katerim je zaostal debele četrt minute.

V skupnem seštevku je zdaj razlika med vodilnim Otočanom in drugouvrščenim Nemcem narasla na 17 točk. Tokrat se je obema srebrnima puščicama na zmagovalnem odru pridružil še Williamsov Finec Valtteri Bottas, letošnje glavno odkritje sezone, ki se je že petič povzpel med najboljšo trojico. Praznih rok so ostali tako pri Red Bullu kot pri Ferrariju, obe moštvi sta namreč zaostali tudi za McLarnovima voznikoma Jensonom Buttonom in Kevinom Magnussenom, ki sta končala kot četrti in peti. Zdaj se dirkaška karavana seli na ono stran »luže«, Austin bo veliko nagrado ZDA gostil prvo novembrsko nedeljo.

 

POTEK DIRKE

S štarta premierne izvedbe velike nagrade Rusije v olimpijskem Sočiju je najhitreje izstrelilo najboljšega iz včerajšnjih kvalifikacij Lewisa Hamiltona, ki pa se mu je takoj za izpuh prilepil moštveni sotekmovalec Nico Rosberg in za kratko celo švignil mimo, ker pa je med manevrom poiskal bližnjico in kar po izletni stezi sekal ovinek, je moral Britanca takoj spet spustiti predse. Pri Mercedesu so se bliskovito odločili za trik: že v drugem krogu so Nemca potegnili v bokse na menjavo gum, v načrtu so imeli zgolj en postanek.

Tako je vodilnemu v skupnem seštevku te sezone za ovratnik dihal Williamsov Finec Valtteri Bottas, ki si je v petih krogih nabral dve sekundi zamude, že tretjeuvrščeni Jenson Button je zaostajal debelih pet sekund. Rosberg se je na stezo vrnil povsem v ozadju, na 19. mestu je bil pol minute počasnejši od Hamiltona. Za najboljšo trojico je bil že Ferrarijev Španec Fernando Alonso, oba Red Bulla Sebastian Vettel (po sezoni se seli prav v rdeče moštvo) in Daniel Ricciardo sta bila tik za njim.

Tudi po slabi tretjini preizkušnje se razmerja sil pri vrhu niso spreminjala, edini, ki je lahko lovil Lewisov ritem, je bil Bottas, ki je bil manj kot pet sekund zadaj, medtem ko je tretji Button zamujal že več kot 16 sekund. Druga srebrna puščica se je le počasi prebijala v ospredje, v gostem prometu je tedaj zasedala dvanajsto mesto, a bila le še deset sekund za šestim Toro-Rossovim Francozom Jeanom-Ericom Vergnom.

V 23. krogu je šel od vodilnih prvi v bokse tretjeuvrščeni Button, ki se je na stezo vrnil na devetem mestu, tik za Rosbergom, ki pa se je pritoževal nad preveliko obrabo gum. Pred obema je bil tudi Ferrarijev Finec Kimi Räikkönen, ki pa še ni odšel na preobuvanje. Ravno na polovici dirke je moral Ledeni mož predse spustiti Mercedesovega Nemca, ki je napredoval že na peto mesto, saj je šel na menjavo gum tudi Alonso.

Sredi dirke je bilo v boksih ogromno prometa, nazadnje se je tam pojavil še vodilni Hamilton, ki se je vrnil na stezo z izdatno prednostjo 17 sekund pred Vettlom, Bottas je na tretjem mestu zamujal še dve sekundi več, četrti pa je bil že Rosberg. V 31. krogu je šel kot zadnji med najboljšimi v bokse še branilec naslova svetovnega prvaka, Bottas pa ni dolgo vzdržal Rosbergova pritiska in ga je moral hitro spustiti predse. Tedaj je bilo stanje v ospredju takšno, kot že na osmih letošnjih dirkah: obetala se je namreč dvojna zmaga srebrnih puščic.

Gledalci so še naprej spremljali dirkaško uspavanko, ko je sredi preizkušnje na prizorišče prispel ruski predsednik Vladimir Putin in se kajpak prijateljsko objel z alfo in omego formule ena Berniejem Ecclestonom. Očitno je bilo, da bo težko preprečiti novo dvojno zmago vodilnega konstruktorja, čeprav se Rosberg ni mogel izdatneje odlepiti od Finca Bottasa, ki so se mu nasmihale vnovične stopničke.

In res, do konca se pri vrhu ni spremenilo prav nič. Lewis Hamilton se je veselil zgodovinske krstne zmage v Sočiju, moštvenega sotekmovalca Nica Rosberga je za seboj pustil za četrt minute, dvojna zmaga pa je Mercedesu že pred zadnjimi tremi preizkušnjami sezone zagotovila tudi konstruktorski naslov. Na zmagovalni oder se je, že petič v sezoni, povzpel še Valtteri Bottas, glavni poraženci so bili vnovič pri Ferrariju in Red Bullu.

IZIDI VN RUSIJE V SOČIJU

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1;31:50,744
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 13,657
3. Valtteri Bottas (Fin, williams-mercedes) 17,425
4. Jenson Button (VB, mclaren-mercedes) 30,234
5. Kevin Magnussen (Dan, mclaren-mercedes) 53,616
6. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 1:00,016
7. Daniel Ricciardo (Avst, red bull-renault) 1:01,812
8. Sebastian Vettel (Nem, red bull-renault) 1:06,185
9. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 1:18,877
10. Sergio Perez (Meh, force india) 1:20,067

SKUPNI VRSTNI RED (16/19)

Dirkači

1. Lewis Hamilton 291
2. Nico Rosberg 274
3. Daniel Ricciardo 199
4. Valtteri Bottas 145
5. Sebastian Vettel 143
6. Fernando Alonso 141
7. Jenson Button 94
8. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 76
9. Felipe Massa (Bra, williams) 71
10. Kevin Magnussen 49

Konstruktorji

1. Mercedes 565 (že prvak!)
2. Red Bull-Renault 342
3. Williams-Mercedes 216
4. Ferrari 188
5. McLaren-Mercedes 143
6. Force India-Mercedes 123
7. Toro Rosso-Renault 29
8. Lotus-Renault 8
9. Marussia-Ferrari 2