F1: Konec tedna nočna dirka v Singapurju

Dirkači formule ena bodo v nedeljo nastopili na štirinajsti preizkušnji sezone, VN Singapurja na stezi Marina Bay.

Objavljeno
18. september 2012 10.50
Posodobljeno
18. september 2012 11.25
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Karavana formule ena se bo po evropskem delu sezone zdaj preselila v Singapur, kjer bo na dirkališču Marina Bay v nedeljo potekala nočna dirka (ob 14. po slovenskem času).

Veliko nagrado Singapurja lahko z velikim optimizmom pričakujejo pri Mclarnu, čigar voznika Lewis Hamilton in Jenson Button sta zmagala na zadnjih treh dirkah sezone. Izmed obeh dirkačev je v boljšem položaju Hamilton, ki je v skupnem seštevku drugi, s 37 točkami zaostanka za Špancem Fernandom Alonsom.

»Po zmagah na Madžarskem in v Italiji se v Singapur podajam z veliko optimizma, prepričan sem, da v boju za naslov lahko prehitim Alonsa. Steza v Marini je zelo hitra, kot tista v Hungaroringu, tako da se območjem za zaviranje približaš z veliko hitrostjo, poleg tega pa je zid zelo blizu,« je povedal Hamilton, ki upa, da bo imel več sreče kot zadnji dve leti.

»Leta 2009 sem tu zmagal, nato pa imel dvakrat smolo. Naslednje leto sem namreč odstopil po trku z Markom Webbrom, lani pa sem se zapletel s Felipejem Masso (dirko je končal kot peti op. p.). Na zadnjih dveh dirkah v Singapurju sem imel veliko nesreče, tokrat upam na drugačen razplet,« je še povedal britanski dirkač.

Njegov moštveni kolega Jenson Button je bil na lanski VN Singapurja drugi, hitrejši je bil le Nemec Sebastian Vettel. »Po odstopu v Monzi sem bil zelo razočaran, vendar sem se hitro usmeril naprej. Naša ekipa je dobro nastopila na različnih dirkališčih, kar je zelo spodbudno. Upam, da bo tako tudi v Singapurju, kjer sem imel lani dober dirkalnik, tako da sem lahko do zadnjega kroga ogrožal Vettla.«

Perezu in Massi ustreza dirkališče

Na dober rezultat upa tudi voznik Sauberja Sergio Perez, ki je v letošnji sezoni trikrat stopil na zmagovalni oder. »Načeloma mi ulične dirke zelo ustrezajo, vendar je ta v Singapurju fizično zelo zahtevna, na kar pa sem pripravljen. Na nedeljski prestižni dirki želim doseči čim boljši rezultat,« je odločen Mehičan.

Med tistimi, ki si še posebej želijo uspeha na dirki v Marini, je voznik Ferrarija Felipe Massa, ki je bil zaradi slabših rezultatov v letošnji sezoni pod udarom kritik. »Čeprav tu nisem imel veliko sreče, pa mislim, da mi steza ustreza. Želim si, da bi tokrat izboljšal rezultate iz zadnjih let (8. mesto 2010 in 9. leta 2011), prav tako lahko potrkam na les, da ponovimo dobro vožnjo z dirk v Spa-Francorchampsu in Monzi. Dirkališče je zelo zahtevno za pnevmatike, zato pričakujem večje število postankov v boksih,« še dodaja Brazilec.

Do konca sezone ostaja še sedem dirk, v najboljšem položaju za osvojitev naslova svetovnega prvaka pa je Španec Fernando Alonso (Ferrari), ki ima 37 točk prednosti pred Lewisom Hamiltonom (Mclaren), tretjeuvrščeni Finec Kimi Räikkönen ima še točko manj.

Pri moštvih je na prvem mestu Red Bull (272 točk), sledita mu Mclaren (243) in Ferrari (226).