F1: Rosbergu pripadla zadnja dirka sezone v Yas Marini

Nemec Nico Rosberg je zmagal na zadnji dirki sezone v Abu Dabiju, drugi je bil Lewis Hamilton, tretji pa Kimi Räikkönen.

Objavljeno
29. november 2015 12.44
Posodobljeno
29. november 2015 12.56
AUTO-PRIX-F1-ABU-DHABI
M. Ž.
M. Ž.

Abu Dabi - Dirkači formule ena so v Yas Marini zaključili tekmovalno sezono, zadnje dejanje pa je pripadlo Nemcu Nicu Rosbergu.

Nemec je štartal z najboljšega mesta in vodil večji del dirke, izjema je bilo le obdbobje med 31. in 36. krogom, ko je ob postanku manj vodil Britanec Lewis Hamilton, a ta z obrabljenimi gumami ni mogel vztrajati do konca dirke.

Rosberg je bil danes enostavno premočan za konkurenco in je vpisal šesto zmago sezone in štirinajsto v karieri, drugi je bil Lewis Hamilton (+8,271), tretji Finec Kimi Räikkönen (+19,430), četrti pa Nemec Sebastian Vettel (+43,735), ki je štartal s petnajstega mesta.

V skupnem seštevku je bilo vse odločeno že pred zaključkom sezone. Lewis Hamilton je osvojil svoj tretji naslov prvaka (381 točk), drugo mesto je osvojil Nico Rosberg (322), tretje pa Sebastian Vettel (278).

POTEK DIRKE

Rosberg zadržal vodilni položaj, hitro slovo Maldonada

Začetek dirke ni prinesel sprememb na vrhu. Nico Rosberg je zadržal prvo mesto, Lewis Hamilton je ostal drugi in Kimi Räikkönen tretji.

Gledalci so že v prvem ovinku videli trk, zaletela sta se Pastor Maldonado in Fernando Alonso. Venezuelski dirkač je odstopil, Španec pa moral opraviti postanek v boksih in nazadoval na zadnje mesto.

Eden izmed dirkačev, ki ga je v Yas Marini čakala težka naloga, je bil Sebastian Vettel. Nemec je štartal s 15. mesta, zato je moral hitro ujeti priključek z vodilnimi. Vettel se je do drugega kroga prebil do dvanajstega mesta, na katerem je ostal tudi po petih krogih. V naslednjih petih krogih je pridobil občutno več. Dirko je namreč začel z mehkimi gumami, večina ostalih dirkačev pa s supermehkimi, zato so se okoli desetega kroga napotili v bokse po menjavo gum. Vettel je na progi ostal dlje in se vzpenjal po lestvici, v dvanajstem krogu je bil že četrti.

Bottasova dirka za pozabo, Roberg z brezhibno taktiko

Finski dirkač Valtteri Bottas je bil po devetih krogih na šestem mestu, nato pa so ga poklicali na postanek. Njegovi mehaniki so tam storili napako, saj so ga prehitro spustili na stezo, tako da je Finec trčil v Britanca Jensona Buttona in si poškodoval krilce. Bottas je moral celoten krog odpeljati s poškodovnim dirkalnikom in se nato vrniti v bokse, za nameček pa je dobil še kazen petsekundnega postanka v boksih.

Vodilni dirkači so se v bokse podali med 11. in 12. krogom. Postanki niso prinesli sprememb, še naprej je vodil Nico Rosberg, drugi je bil Sebastian Vettel, ki se še ni ustavil v boksih, tretji pa Lewis Hamilton. Slednji ni dolgo vozil na Vettlom in ga je v 15. krogu tudi prehitel, krog kasneje pa ga je na četrto mesto potisnil Räikkönen. Ritem dirke je narekoval Rosberg, ki je imel šest sekund prednosti pred Hamiltonom.

Hamilton v lovu za Rosbergom

Sebastian Vettel, ki je zaradi ponesrečenih kvalifikacij dirkal s posebno taktiko, je do 24. kroga vozil na četrtem mestu, nato pa opravil svoj prvi postanek. Ta je minil brez kakršnihkoli težav, Nemec pa je z njim izgubil le dve mesti.

V ospredju je Rosberg izgubljal prednost pred Hamiltonom in imel v 26. krogu le še 2,2 sekundi naskoka, medtem ko je tretjeuvrščeni Räikkönen zaostajal za 11 sekund.

Vettel izkoristil Räikkönenove težave

Vodilni Nico Rosberg je v 31. krogu drugič zavil v bokse, svoj postanek opravil odlično in se vrnil na tretje mesto. Le krog kasneje se je v bokse zapeljal tudi drugouvrščeni Räikkönen, ki pa je imel težave. Njegovi mehaniki so namreč potrebovali več časa za odstranitev sprednje desne gume, zaradi česar je Finec dlje časa stal stal pri miru. To se je poznalo tudi pri njegovem položaju, saj ga je prehitel Sebastian Vettel in ga potisnil na četrto mesto.

Prvouvrščeni Hamilton je odlašal s svojim postankom in Nico Rosberg se mu je približal iz kroga v krog, v 37. krogu ju je ločilo 15 sekund.

Rosberg ponovno zavzel prvo mesto

Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel je v 40. krogu opravil še svoj zadnji načrtovani postanek. Na stezo se je vrnil na šesto mesto, a hitro opravil z Avstralcem Danielom Ricciardom in začel lov na Mehičana Sergia Pereza.

Britanec Lewis Hamilton se je v boksih ustavil krog kasneje, v tem času pa ga je prehitel le moštveni sotekmovalec Nico Rosberg, ki si je privozil dvanajst sekund prednosti.

V zadnjih desetih krogih ni prišlo do večjih sprememb pri vrhu. Najpomembnejša poteza se je zgodila v 45. krogu, ko je Sebastian Vettel prehitel Sergia Pereza in se povzpel na četrto mesto. Vodilni Rosberg je imel sedem krogov pred koncem še sedem sekund naskoka pred Hamiltonom, tako da je dirko mirno pripeljal h koncu, na zmagovalni oder pa se je poleg obeh Mercedesov uvrstil še Kimi Räikkönen.

Rezultati dirke

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:38:30,175

2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) +8,271

3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +19,430

4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +43,735

5. Sergio Perez (Meh/Force India) +1:03,952

6. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) +1:05,010

7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) +1:33,618

8. Felipe Massa (Bra/Williams) +1:37,751

9. Romain Grosjean (Fra/Lotus) +1:38,201

10. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) +1:42,371

 

Končni vrstni red, dirkači:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 381 točk

2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 322

3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 278

4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 150

5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 136

6. Felipe Massa (Bra/Williams) 121

7. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) 95

8. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 92

9. Sergio Perez (Meh/Force India) 78

10. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 58

 

Konstruktorji:

1. Mercedes 703 točke

2. Ferrari 428

3. Williams 257

4. Red Bull 187

5. Force India 136

6. Lotus 78

7. Toro Rosso 67

8. Sauber 36

9. Mclaren 27

10. Marussia 0