Hamilton z zmago prevzel tudi skupno vodstvo

F1: po težavah z elektroniko je moral Nico Rosberg na VN Singapurja odstopiti, kar je odprtih rok izkoristil Lewis Hamilton.

Objavljeno
21. september 2014 11.26
Posodobljeno
21. september 2014 13.00
AUTO-PRIX-SIN-F1
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Marina Bay - Mercedesov britanski as Lewis Hamilton je na veliki nagradi Singapurja na dirkališču Marina Bay, štirinajsti preizkušnji v letošnjem koledarju svetovnega prvenstva formule ena, vpisal že sedmo zmago, drugo zaporedno, in se - tudi po spletu srečnih okoliščin - zavihtel na vodilno mesto tudi v skupnem seštevku pred zadnjimi petimi (neevropskimi) dirkami. Pri tem mu je, kajpak nehote, izdatno pomagal njegov moštveni sotekmovalec, do danes vodilni Nemec Nico Rosberg, saj se po menjavi volanskega obroča in odpovedi elektronike pred ogrevalnim krogom ni mogel premakniti niti za centimeter, zato je moral kot zadnji štartati iz boksov. A ni bil dolgo na stezi, ob drugem postanku je po vseh težavah dokončno dvignil roke in ugasnil motor svoje srebrne puščice, s tem pa dovolil, da je Britanec v skupnem seštevku švignil mimo njega. Resda pa ju ločijo pičle tri točke.

Hamilton je vodstvo iz rok izpustil le za nekaj trenutkov po tretjem preobuvanju gum, ko se je na stezo vrnil tik za serijskega šampiona in trikratnega zaporednega zmagovalca na tem prizorišču, Red Bullovega Nemca Sebastiana Vettla, ki se je moral naposled zadovoljiti z drugim mestom, kar je, težko verjetno, šele njegova tretja letošnja uvrstitev na stopničke, pred tem je bil namreč dvakrat tretji. Moštveni uspeh Red Bulla je s tretjim mestom dopolnil zmagovalec treh letošnjih dirk, Avstralec Daniel Ricciardo, ki je odbil vse napade Ferrarijevega Španca Fernanda Alonsa, ki je še enkrat več neuspešno naskakoval zmagovalni oder, tretjega v sezoni. Zdaj se dirkaška karavana seli na Japonsko, ki bo čez dva tedna v Suzuki gostila petnajsto preizkušnjo sezone.

POTEK DIRKE

Štirinajsta dirka sezone se je začela dramatično, saj vodilni v skupnem seštevku Nico Rosberg ni mogel potegniti srebrne puščice v ogrevalni krog. Pred tem so mu v moštvu zamenjali volanski obroč, a ga je elektronika izdala, zaradi česar so skušali njegov bolid vsaj spraviti do boksov, da bi Nemec začel od tam. Drugo štartno mesto je bilo torej izpraznjeno, kar je ob prižganih zelenih lučeh skušal izkoristiti četrtouvrščeni branilec naslova in trikratni zaporedni zmagovalec v Singapurju Sebastian Vettel, ki ni imel pred seboj nikogar.

Ni se mu posrečilo, ostal je na četrtem mestu, takoj za moštvenim kolegom pri Red Bullu Danielom Ricciardom. Najbolje je sicer iz štarta izstrelilo najboljšega z včerajšnjih kvalifikacij Lewisa Hamiltona, na drugo mesto pa se je iz petega izhodišča zavihtel Ferrarijev Španec Fernando Alonso. Medtem ko se je Vettel po uvodnem krogu prebil na drugo mesto, se je Rosberg iz boksov vendarle pognal v galop, a je moral kajpak napadati povsem iz ozadja.

Po sedmih krogih je zmagovalec štirih letošnjih preizkušenj pri repu ugnal zgolj Julesa Bianchija, kar je obetalo zahtevno bitko za sleherno točko. V ospredju je razlika med vodilnim Otočanom in prvim zasledovalcem Vettlom počasi naraščala, po šestini preizkušnje sta bila že štiri sekunde narazen. V enajstem krogu je verigo odhodov v bokse začel tretjeuvrščeni s prejšnje dirke v Monzi Felipe Massa, dva kroga pozneje pa so šli na preobuvanje gum tudi vsi trije glavni Hamiltonovi tekmeci: Vettel, Alonso in Ricciardo.

!!! Lewis si je postanek privoščil krog pozneje in po vrnitvi na stezo ostal vodilni. Njegovemu sotekmovalcu Rosbergu pa so sporočili, da bo moral še drugič v garažo na menjavo volanskega obroča, izkazalo pa se je, da se je s tem za Nemca dirka končala, pa šele četrt jo je minilo. Zanj je bil to šele drugi odstop letos, predčasno je pred tem kapituliral tudi na Hamiltonovem domačem dvorišču v Silverstonu. Očitno je bilo, da bo v vodstvu skupnega seštevka prišlo do menjave, Otočan je za prevzem potreboval singapursko zmago. !!!

Razmerja pri vrhu se sicer niso spreminjala, Mercedesov as je imel že deset sekund zaloge pred Vettlom, ki se mu je na izpuh prilepil Alonso, medtem ko je bil zmagovalec treh letošnjih dirk Ricciardo dodatnih pet sekund zadaj. Po drugem postanku je Španec za pet sekund ugnal Nemca, oba pa sta v hrbet gledala Avstralcu, ki je z drugim preobuvanjem zavlačeval. Ko se je z dolivanja goriva s tršimi gumami na progo vrnil Hamilton, je bil le še štiri sekunde pred Fernandom.

Ravno na polovici dirke je moral na stezo varnostni avto, potem ko je Adrian Sutil zaprl pot Sergiu Perezu, ki mu je odpadlo krilce njegove force indie, ostanki pa so nasmetili stezo. Varnostno vozilo je ostalo na progi kar šest krogov, v 38. krogu pa se je dirka vendarle nemoteno nadaljevala. Vrstni red pri vrhu je bil tedaj takšen: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Ricciardo, 4. Alonso, ki je brž po prihodu vozila na stezo opravil bliskovit postanek v boksih.

Angleževa prednost pred zasledovalci je iz kroga v krog naraščala, dvanajst krogov pred koncev je imel pred branilcem naslova svetovnega prvaka že debelih dvajset sekund zaloge, za končno tretje mesto sta se udarila Ricciardo in Alonso. Dirki je vnovično razburljivost dodal Mercedesov Britanec, ki je šel osem krogov pred koncem tretjič v bokse, na stezo pa se je vrnil na drugem mestu v sendviču med obema Red Bulloma. Redek prizor v tej sezoni: tedaj je vodil Vettel, ki je letos zgolj bleda senca samega sebe.

A ni bilo dolgo tako, že prvi pravi Lewisov napad se je končal z menjavo v vodstvu, na čelu kolone je bila pričakovano spet srebrna puščica. Nobenega dvoma ni bilo, da se bo Hamilton dokopal do sedme zmage v sezoni, se je pa za njegovim hrbtom vnel oster boj za preostali dve mesti na zmagovalnem odru. Najkrajšo je potegnil Ferrarijev Španec, ki je obtičal na nehvaležnem četrtem mestu, tudi za obema red bulloma.

IZIDI VN SINGAPURJA, 14. DIRKE ZA SP

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 2;00:04,795
2. Sebastian Vettel (Nem, red bull-renault) + 13,534
3. Daniel Ricciardo (Avst, red bull-renault) 14,273
4. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 15,389
5. Felipe Massa (Bra, williams-mercedes) 42,161
6. Jean-Eric Vergne (Fra, STR-renault) 56,801
7. Sergio Perez (Meh, force india-mercedes) 59,038
8. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 1:00,641
9. Nico Hülkenberg (Nem, force india-mercedes) 1:01,661
10. Kevin Magnussen (Dan, mclaren-mercedes) 1:02,230

SKUPNI VRSTNI RED (14/19)

DIRKAČI

1. Lewis Hamilton 241
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 238
3. Daniel Ricciardo 181
4. Fernando Alonso 133
5. Sebastian Vettel 124
6. Valtteri Bottas (Fin, williams-mercedes) 122
7. Jenson Button (VB, mclaren-mercedes) 72
8. Nico Hülkenberg 72
9. Felipe Massa 65
10. Sergio Perez 45

KONSTRUKTORJI

1. Mercedes 479
2. Red Bull-Renault 305
3. Williams-Mercedes 187
4. Ferrari 178
5. Force India-Mercedes 117
6. McLaren-Mercedes 111
7. Toro Rosso-Renault 27
8. Lotus-Renault 8
9. Marussia-Ferrari 2