FIA omilila sporno omejitev radijskih zvez

Potem ko je novo pravilo o komunikaciji med moštvi in dirkači v F1 dvignilo ogromno prahu, so pri FIA stopili korak nazaj.

Objavljeno
19. september 2014 15.34
MOTOR-RACING-PRIX/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Singapur - Novo pravilo Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki omejuje komunikacijo med moštvi in njihovimi dirkači po radijski zvezi, je kajpak v karavani formule ena dvignilo ogromno prahu, zato je krovna organizacija hitro (začasno) naredila korak nazaj. Pred nedeljsko veliko nagrado Singapurja je namreč sprejela odločitev, s katero vendarle dovoljuje vsaj radijska sporočila, ki zadevajo zmogljivost dirkalnikov, medtem ko ostaja neomajna glede informacij o samostojni vožnji dirkačev, ki bodo prepovedane že v nedeljo.

Predstavniki FIA so se po današnjem treningu sestali z menedžerji ekip, ki so izrazili zaskrbljenost zavoljo spremenjenih pravil, zato jim bodo pri krovni organizaciji dali več časa za privajanje na nova pravila, ki bodo v veljavo stopila v prihodnji sezoni. Za spremembe so se pri FIA odločili, ker naj bi pogovori po radijski zvezi motili številne privržence formule ena. Dirkači so, kot pravijo, na ta račun prikazani kot lutke moštev, ki jim delijo ukaze, kako nastopati, še posebej pa so moteča navodila vodij ekip, kako naj vozniki na stezi pridobijo čas.