FIA že preiskuje nesrečo Bianchija

Po brutalni nesreči Julesa Bianchija mnogi že opozarjajo na številne nepravilnosti na dirki v Suzuki.

Objavljeno
08. oktober 2014 16.15
MOTOR-RACING-PRIX/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je na zahtevo predsednika Jeana Todta uvedla preiskavo o nesreči francoskega dirkača Julesa Bianchija, ki se po trčenju na nedeljski dirki za VN Japonske v Suzuki bori za življenje.

Na čelu preiskave bo direktor dirkališča v Suzuki Charlie Whiting, sicer vodja tehničnih služb pri FIA. Poročila po dirki sicer za zdaj mednarodna avtomobilistična zveza še ni izdala, saj še vedno zbirajo podrobne informacije o nesreči.

Dirko so sicer zaznamovali dež, številne prekinitve in številni zdrsi s steze, Bianchi pa je imel za nameček tudi veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali žerjav, da bi s steze dvignili in odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zletel še Francoz, pri veliki hitrosti 203 km/h grozljivo trčil v žerjav na progi in se hudo poškodoval. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.

Mnogi opozarjajo, da so se na dirki vrstile nepravilnosti in da je bilo sporno že to, da so v tako obilnih padavinah sploh vztrajali pri izvedbi. Kot je opozoril nekdanji svetovni prvak F1 Alain Prost, je spotno že to, da je bilo avto-dvigalo sploh na progi. »Vstop žerjava na dirkališče brez varnostnega avta je popolnoma nesprejemljiv. Vodstvo dirke je naredilo ogromno in nedopustno napako, ki se v dirkaškem svetu nikoli ne sme ponoviti,« je bil ogorčen Prost.

Dirkač formule 1 je danes tretji dan po hudi nesreči z resnimi možganskimi poškodbami na intenzivnem oddelku bolnišnice v Jokaičiju, ob njegovi bolniški postelji sta tudi njegova zaskrbljena starša Philippe in Christine Bianchi, ki sta na Japonsko poletela takoj po nesreči. Specialisti opozarjajo, da so njegove možnosti za okrevanje zgolj minimalne. Poleg japonskih zdravnikov sta Bianchiju na pomoč priletela tudi Gerard Saillant, ki je lani zdravil nekdanjega dirkača F1 Nemca Michaela Schumacherja po njegovi smučarski nesreči, ter Alessandro Frati, nevrokirurg iz rimske univerzitetne bolnišnice La Sapienza.