Finale, ki bi se mu mnogi dirkači raje izognili

Dirkači z odporom na zadnjo tekmo SP v Valencii, lov na lovoriko odprt le še v srednjem razredu moto 2.

Objavljeno
04. november 2011 08.42
Posodobljeno
04. november 2011 09.03
T.  V., šport
T. V., šport
Valencia – Valencia je eno najbolj pričakovanih prizorišč motociklističnega svetovnega prvenstva, jutri pa na finalu marsikdo – še vedno pod vtisom nesreče Marca Simoncellija na VN Malezije – raje ne bi bil na štartu. Podprvaka v kraljevskem razredu Jorgeja Lorenza zaradi zdravstvenih razlogov tudi zares ne bo, zadnjič se bo tja podal Loris Capirossi. Pri 38 letih je bilo resda vprašanje časa, kdaj bo železni Italijan obupal v bojih z mlajšimi tekmeci, ob katerih je lani končal kot 16., letos kot kaže 17. dirkač sezone in je zato že kar zaprašil spomin na vrhunce svoje kariere. A je rojakova smrt pred 14 dnevi v Aziji očitno prelila kapljo čez rob in ga pripravila k odločitvi, da po kar 22 letih kariere v svetovni eliti sestopi z motorja ter konča veličasten opus: po 328. dirki, 29 posamičnih zmagah, 99 uvrstitvah na zmagovalni oder ter treh naslovih svetovnega prvaka (do 125 ccm 1990 in 1991, do 250 ccm 1998). »Capirex« je sicer le eden iz plejade Italijanov različnih rodov, ki bo imel jutri velike težave z enournim bojem z uro, Simoncellijeva smrt se je vsem zažrla v spomin, sploh grozljivi posnetki v dneh po nesreči ter enotedensko žalovanje v domovini.

Eden najbolj zagrizenih tekmecev pokojnega dirkača Andrea Dovizioso, ki ga je to sezono tudi sam pogosto kritiziral zaradi preveč agresivnega sloga vožnje in se bo po Valencii iz Honde seli k Yamahi, bo jutri sicer branil tretje mesto v skupnem seštevku s Simoncellijevo številko 58 na prsih. A v edini odprti bitki kraljevskega razreda – Casey Stoner je že pred tem potrdil drugo lovoriko po letu 2007, Lorenzo pa si je po odpovedi VN Malezije zagotovil naslov podprvaka – ga čaka španski as Daniel Pedrosa, ki je v finišu sezone v odlični formi in poskuša poravnavati račune za izpuščene pomladne priložnosti, ko je zaradi ponovne operacije ključnice izpadel iz lova za naslovom svetovnega prvaka. Statistika mu dobro kaže: leta 2007 in 2009 je tu v najmočnejšem razredu že zmagal, pred tem trikrat tudi v nižjih razredih, Dovizioso je bil le leta 2004 tu drugi.

Po prespanih nočeh, ko so se najhujša čustva polegla, je tudi Fausto Gresini – lastnik Hondinega zasebnega moštva, katerega član je bil Simoncelli – odločil, da v Valencii vendarle nastopijo tako v najmočnejši kategoriji kot v četrtlitrskem razredu. Zaradi odprtega tržišča prestopov pa so se tudi že začela vrstiti imena, ki naj bi v letu 2012 zapolnila Simoncellijevo izpraznjeno mesto. Najbolj »vroča« favorita naj bi bila ta čas Andrea Iannone, po treh posamičnih zmagah 3. v razredu moto 2, ter Alvaro Bautista, 12. dirkač moto gp z najboljšim letošnjim dosežkom na dirki v Veliki Britaniji (5. mesto).

Jutrišnja dirka v Valencii bo sicer dala še zadnjega svetovnega prvaka, v razredu do 250 ccm ima Marc Marquez le točko prednosti pred Stefanom Bradlom.