Finsko prvenstvo sredi puščave

Formula 1: pred zadnjo dirko svetovnega prvenstva v Abu Dabiju odprt le še boj za četrto mesto.

Objavljeno
27. november 2015 20.31
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Abu Dabi – Medtem ko je bila motociklistična sezona razburljiva do zadnjega zavoja, je povsem drugače pri formuli 1, v kateri je pred jutrišnjo dirko za VN Abu Dabija praktično že vse odločeno. Morda bo še najbolj zanimiv boj med finskima dirkačema Valtterijem Bottasom in Kimijem Räikkönenom, ki nista v najboljših odnosih.

Svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je v zadnjem času polnil naslovnice tudi zaradi svoje prometne nesreče v Monte Carlu, pravi, da je odločen z zmago potrditi naslov. Hkrati so ga podžgale kritike nekdanjega šefa pri McLarnu, Rona Dennisa, ki se je zmrdoval nad Angleževim razuzdanim zasebnim življenjem. Hamilton je besede že spremenil v dejanja, ko je bil najhitrejši na uvodnem treningu pred jutrišnjo dirko v Abu Dabiju (štart ob 14. uri), toda drugi trening je pripadel njegovemu srditemu tekmecu Nicu Rosbergu, s katerim se bosta očitno udarila za finalno zmago.

Medtem ko so prva tri mesta že oddana, prav tako konstruktorski naslov, pa utegne biti na dirkališču Yas Marina nadvse zanimiv obračun za četrto mesto med rojakoma Bottasom (Williams) in Räikkönenom (Ferrari). Finca loči samo točka v prid mlajšega Bottasa, ki ni v ravno najboljših odnosih s precej mirnejšim bivšim šampionom.

»Za naše moštvo bi bilo izjemnega pomena, če bi sezono končali pred enim od boljših avtomobilov. Ni pomembno, ali na račun Kimija ali koga drugega,« 26-letni Bottas ni želel rokavice vreči v obraz Räikkönenu, četudi opazovalci v »paddocku« dobro vedo, da se rojaka že dalj časa gledata postrani, vendar tega nočeta priznati.

»Ledeni mož« Räikkonen je ostal zvest samemu sebi in je na vprašanje, ali ga mika četrto mesto, odgovoril: »Zanima me samo zmaga v nedeljo.« Da bi jo res dosegel, je malo verjetno, v tej sezoni je slab in zato je bilo podaljšanje pogodbe s Ferrarijem še za naslednje leto precejšnje presenečenje. Za moštvenim kolegom Sebastianom Vettlom je v enakem dirkalniku zaostal kar za 131 točk! »Ja, dokaj povprečna sezona je za mano, sicer boljša od lanske, a še vedno zelo daleč od tega, kar bi si želel. Takšno je pač življenje. Prihodnje leto bomo poskusili znova,« je povedal svetovni prvak iz leta 2007, ko je bil Ferrari nazadnje na vrhu.

Medtem ko so v moštvu iz Maranella ponosni, da so zmanjšali zaostanek za Mercedesom, se je nekdaj dominantni Red Bull očitno izvil iz škripcev in potrdil, da se je končno dogovoril z dobaviteljem motorjev za prihodnje leto, potem ko je Mercedes odpovedal sodelovanje. Kdo je to, ni izdal, a kaže, da gre za Renault, ki je sicer pripravljen na prevzem obubožanega Lotusa, čigar stroške v Abu Dabiju je pokril kar marketinški šef Bernie Ecclestone, ki pa je še najbolj nesrečen, ker bo zadnja dirka zanimiva samo za največje zanesenjake.