Gajser do stopničk, tudi kadar ni pravi

Razjarjeni Antonio Cairoli z jezo do najboljše predstave v karieri. Tim Gajser v prvenstvu vodi za 18 točk.

Objavljeno
16. april 2017 16.59
Motokros, Tim Gajser
N. Gr., Mojca Finc, poročevalka
N. Gr., Mojca Finc, poročevalka
Trentino  Motokrosistični as Tim Gajser je pred množico slovenskih navijačev na dirki v elitnem mxgp v Italiji vknjižil 2. mesto. Prvo vožnjo je končal tretji, za domačinom Antonijem Cairolijem in Švicarjem Arnaudom Tonusom. V drugo je vodil od štarta do cilja in si izboril zmago. Zdelo se je, da se bo povzpel na vrh tudi skupno, a je konkurenco presenetil Antonio Cairoli.

Italijanski as je zmagal v prvi vožnji, v drugi pa se na štartu zapletel v padec in zdrsnil povsem v ozadje. Domači navijači so obnemeli, zdelo se je, da je vse izgubljeno. A trenutek razočaranja je zamenjala jeza, ki jo je usmeril v prehitevanje tekmecev. Letel je mimo konkurence, na enem od skokov prehiteval drugega za drugim z izjemno agresivno linijo, v finišu pa vozil tudi po dve sekundi hitreje na krog od Tima Gajserja. Rusa Jevgenija Bobriševa, Gajserjevega sotekmovalca pri Hondi, je Cairoli z 2. mesta odpravil v zadnjem krogu dirke, edinega, ki ga je še oviral pri dosegu stopničk na preizkušnji.

Tonijeva dirka kariere

Slovenski navijači so noreli, ko se je na t. i. slovenskem ovinku ob progi, k njim po koncu dirke pripeljal njihov zvezdnik Tim Gajser, da bi se jim zahvalil za podporo. Leteli so k 19-letniku, da bi se skupaj poveselili za 2. mesto. Kot mravlje so pod oder za zmagovalce tekli italijanski navijači, da bi zaploskali zmagovalcu Cairoliju. Družno s slovenskimi so vzklikali zvezdnikom v pozdrav in jim glasno ploskali.

»Delali smo trdo v zadnjih tednih, na motorju se počutim vse bolje. Res je, da pogosto zmagam, ampak ta proga ni ena mojih ljubših. V drugi vožnji sem bil razkurjen, ker sem v drugem zavoju naredil napako in padel. Rekel sem si, da se moram spraviti na stopničke. Prehiteval sem vse tekmece pred sabo, nisem si mislil, da je to sploh mogoče. Ko sem napredoval na sedmo mesto, sem videl pred sabo skupino in pritiskal še naprej. Za zmago moraš tudi tvegati in jaz sem tvegal,« je zmago komentiral Cairoli, ki je dirko označil za eno od njegovih najboljših v karieri. »Mislim, da zdaj prihaja čas, ko bom moral pritisni na tekmece še malo bolj,« je napovedal.

Gajser je v Italijo po zmagi v Mehiki pred 14 dnevi prišel na prvem mestu skupnega seštevka s 156 točkami, najbližji zasledovalec Cairoli jih je imel 136. Po tem koncu tedna je Cairoli razliko znižal, a le za dve točki. Zdaj znaša 18 točk.

Tim užival med navijači

Slovenski junak Tim Gajser je priznal, da v prvi vožnji ni bil tisti pravi. »Že včeraj se ni najbolje začelo, na motorju se nisem dobro počutil, nisem bil tisti sproščeni Tim. Podobna je bila danes prva vožnja, zategnilo mi je roke. Za drugo sem se poskusil zbrati, dobro sem opravil štart, kar je zelo pomembno na tej progi, saj je na njej težko prehitevati. Nastop mi je lepo uspel, naredil sem prednost in nadziral tekmo. Zadovoljen sem s tem koncem tedna,« je komentiral aktualni svetovni prvak.

Po včerajšnjih kvalifikacijah so mu v Hondini garaži popravili vzmetenje. »V današnji prvi vožnji ni bil kriv motor, bil sem pretrd, krivda je moja. V drugo sem to popravil in bolj užival na motorju,« je dejal in poudaril, da je proga v Pietramurati specifična, saj je trda in nepredvidljiva: »Hitro ti lahko odnese prvi ali zadnji konec. Zato moraš biti vso tekmo 100-odstotno zbran, ne misliti na nič drugega in biti z glavo pri stvari,« je povedal Gajser in se zahvalil vsem navijačem, ki so se pripeljali iz Slovenije.

»Vrhunski občutek je bil, ko sem zmagal v drugo, prislonil motor in šel k njim, užival sem,« je vselej vesel podpore. Starejšemu kolegu Cairoliju je športno čestital za zmago. »Že lani je bil tu najhitrejši v obeh vožnjah, zmaga je na domačem dvorišču. Čeprav bi seveda raje videl, da bi zmagal jaz, mu zelo privoščim, sva prijatelja, dober človek je,« je zaploskal osemkratnemu svetovnemu prvaku.

Prvič v letošnji sezoni SP sta nastopila tudi Klemen Gerčar in Peter Irt, prvo vožnjo sta končala tik za trideseterico, v drugi pa sta bila 27. (Gerčar) in 29. (Irt). Ostala sta brez prvih točk za svetovni pokal letos.

Rumena preplavila hrib

Resda so imeli italijanski navijači na domači tekmi prvega favorita dirke, a na hribu, ki so ga zasedli obiskovalci, je najbolj izstopala rumena barva, v katero so bili oblečeni Gajserjevi privrženci. Večina se jih je na sever Italije pripeljala z osebnimi avtomobili, za en avtobus se jih je nabralo preko turistične agencije. Med njimi je bil tudi Aljaž Hrašar s Polzele, ki je v poldrugem letu obiskal vrsto dirk po svetu. Lani je bil na Češkem, Nizozemskem, v Italiji in ZDA.

»Najboljše vzdušje je bilo na Češkem, tudi tukaj v Italiji je super,« je povedal Aljaž, ki ga je motokros prevzel zaradi adrenalina. Ko je bil še otrok, je z očetom hodil na domače dirke, denimo tisto v Orehovi vasi. »Potem pa dolga leta nič. Dokler se ni pojavil čudežni deček,« je omenil Tima Gajserja. »Ko sem ga prvič videl na televiziji, sem opazil njegov prefinjen občutek za motor in lebdenje v zraku. V preteklih letih mi službene obveznosti niso dopuščale, da bi se odpravil na kakšno tekmo, zdaj pa si najdem čas in se jih udeležim,« je razkril.

V boksih pri Gajserjih

Na vsaki dirki se odpravi tudi v Hondino garažo, pozdraviti Gasjerje. »Rečemo kakšno na hitro, Tima nočem utrujati, več pa govorim z Nejcem in Bogom,« je povedal. Kaj se bo pa zgodilo, če se bo Gajser odločil za prestop v ameriški superkros? »Bo pa treba večkrat čez lužo,« je odgovoril. Tudi v službi že vedo, da so motokrosistične dirke postale del njegovega življenja. Pravi, da na tekmah rad razpravlja tudi z drugimi navijači, včasih se mnenja tudi krešejo: »Med nami se najde tudi kakšen Gajserjev navijač, ki stavi na Cairolija, ampak mu ni za zameriti, ker je ta dirka za tega italijanskega voznika domača,« je razmišljal.

Edini v Katarju

Lani je bil tudi del slovenske navijaške ekipe, ki se je organizirano odpravila na dirko v ZDA, kjer si je Gajser v svoji premierni sezoni v eliti zagotovil naslov svetovnega prvaka. »Tam smo bili kot maskote, Američani so se fotografirali z nami, nam plačevali pijačo. Trudimo se, da širimo ta šport med ljudi, želimo si, da bi postal še bolj prepoznaven,« je razpredal sogovornik, za katerega je bila najbolj nenavadna navijaška izkušnja dirka v Katarju, na kateri je bil edini navijač, ki je v emirat prišel iz Slovenije. »Sredi ravnine se nahaja umetna proga. Kakšnih 30 domačinov pride na tekmo, preostali pa so Indonezijci, Kitajci, Pakistanci, skratka ljudje, ki delajo tam. Vstop na dirko je brezplačen,« je opisoval.

V zadnjih 24 urah ni zatisnil očesa, bil je na trnih do prihoda na dirkališče. »Potem pa, ko sem zaslišal motorje in zavohal bencin ... To je to! Dopust,« je povedal navijač s Polzele, ki je z motokrosom »okužil« še kolegico, s katero sta danes skupaj navijala za vse slovenske dirkače.