Gajser in Gerčar po odgovore za novo sezono

Slovenski motokrosisti na dirki za svetovni pokal narodov merijo med petnajsterico.

Objavljeno
28. september 2013 11.10
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Slovenska motokrosistična trojka Klemen Gerčar, Tim Gajser in Matevž Irt je pripotovala v Teutschenthal, kjer jo danes čakajo kvalifikacije za jutrišnjo dirko za svetovni pokal narodov. Fantje se nadejajo uvrstitve v finale A in izboljšave lanskega 16. mesta.

V isti zasedbi so Gerčar (MX3), Gajser (MX2) in Irt (MX1) nastopali že lani, ko so se v evropskem pokalu narodov v Kijevu ovenčali z naslovom podprvakov. V svetovnem merilu se bodo v Nemčiji ta konec tedna udarili z 41 ekipami. »Lani smo dirkali na peščenem terenu, ki je ustrezal le peščici. Tokrat bo boj bolj izenačen, saj se bomo merili na trdi podlagi. Progo so za to tekmovanje povsem spremenili,« je Gerčar razkril novosti. »Čakajo nas privlačni, ritmični odseki in dolgi skoki,« je dirkališče, na katerem je najbolj atraktiven ciljni skok, ki motokrosiste ponese do 50 metrov daleč – trojica ga je poimenovala kar Planica – opisal Irt. V SP sta bila s svetovnim prvakom Gerčarjem tekmeca – MX3 se z letošnjo sezono poslavlja –, ko gre za reprezentančni nastop, pa vselej sedeta v isto barko. Prihodnje leto se bosta njuni poti ločili, saj se z ukinitvijo MX3 Irt poslavlja od profesionalnega motokrosa, Gerčar pa bo nove posle sklenil prav ta konec tedna.

Odgovor na vprašanje, s katero ekipo bo sodeloval v prihodnji sezoni, bo v Nemčiji dobil tudi najmlajši med trojico, 17-letni Gajser. Dirkaču v razredu MX2 je vso sezono nagajal motor. »Skoraj na vsaki dirki je ugasnil. Upam, da bo zdržal ta konec tedna,« se nadeja najstnik iz Pečk, ki nad rezultati v SP glede na okvare ni bil razočaran. »Če pomislim na vse težave, ki so me pestile, moje uvrstitve sploh niso bile slabe. Zadnji dve dirki sem vrhunsko odpeljal. V Angliji sem si pri padcu poškodoval ramo in zato počival dva tedna. Nazadnje pa sem tekmoval na dveh dirkah nemškega prvenstva,« je dejal Gajser, ki je v razvrstitvi za SP zasedel 20. mesto – izpustil je šest tekem od 17. Prihodnje leto namerava tekmovati na vseh.