Gajser po padcih spočit v Francijo

Svetovno prvenstvo v motokrosu v elitnem MXGP se preveša v drugo polovico.

Objavljeno
26. maj 2017 18.50
Na sliki Tim Gajser. Tiskivna konferenca motokrosistov v Skeručni, 17. februar 2017 [motokros,Skaručna,novinarske konference,Tim Gajser,portreti]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ernee – Resda slovenskemu bencinskemu asu Timu Gajserju na zadnjih dveh tekmah v elitnem MXGP ni šlo vse po načrtih, a razloga za preplah ni. Svetovno prvenstvo še zdaleč ni končano, jutri se bo v Franciji prevesilo (šele) v drugo polovico. Gajser je po padcih spočit, rad bi se vrnil v boj za lovoriko.

Jutri (prva vožnja bo na sporedu ob 14. uri, druga tri ure pozneje) bodo dirkači tekmovali v Erneeju, kjer so nazadnje v MXGP nastopali leta 2013, ko je slavil Antonio Cairoli, ta čas vodilni v skupni razvrstitvi SP. Italijan je v Francijo pripotoval z 80. zmago na svoji dolgoletni športni poti. V letošnji sezoni je izpilil štarte, s petimi stopničkami na osmih dirkah si je utrdil samozavest in napovedal, da bo težek nasprotnik v boju za naslov svetovnega prvaka.

Prekaljeni maček s Sicilije je rdečo ploščico iz rok izpulil Gajserju v Latviji, kjer se je dirkač iz vasi Pečke pri Slovenski Bistrici soočal s hudima padcema. Po krajšem premoru si je skorajda čudežno opomogel, na dirko v Nemčijo se je odpravil z optimistično držo, vendar se je tam spet znašel v težavah in padel v kvalifikacijah.

»Tako je, ko greš preko svojih zmožnosti. Tudi sam sem doživljal enako v sezonah, ko mi ni šlo, kot bi si želel. Vendar na silo ne gre. Tim je odličen voznik in verjamem, da bo kmalu spet pri vrhu,« je o Gajserjevih padcih povedal Cairoli, ki ima pred mlajšim tekmecem v razvrstitvi prvenstva 44 točk prednosti.

Slovenskemu šampionu, ki je na dirkališču Ernee pred dvema letoma tekmoval na pokalu narodov in tam uradno debitiral na 450-kubični hondi, naj bi proga na severu Francije ustrezala. Teren je trd, zanj so značilni strmi vzponi in spusti.

»Kolikor se spomnim steze, gre za tradicionalno francosko dirkališče s kamni in tesnimi zavoji. Všeč mi je, ker nas tam vselej spremlja veliko število gledalcev,« je razpredal 20-letnik, ki je po padcu v Nemčiji okreval in si nabiral nove moči v domačem okolju.

»Nadejam se, da bodo bolečine izginile, rad bi se vrnil močnejši in se spet boril za naslov,« je razmišljal svetovni prvak v MXGP in MX2, ki se je večkrat v preteklosti izvil iz zapletenih situacij in hitro premagal posledice padcev.

Gajser bo edini slovenski tekmovalec v Franciji. Klemen Gerčar okreva po operaciji kolena (poškodoval se je na dirki MXGP v Latviji), Peter Irt se je potolkel na preizkušnji za angleško prvenstvo na Otoku, Jernej Irt pa si je med elito v Nemčiji prejšnji teden izpahnil ramo. Na prizorišču bo poleg Gajserja še najstnik Jan Pancar, ki pa se bo meril na dirki za evropsko prvenstvo v razredu MX2.

Zanimivo bo videti, koliko je v eliti spet napredoval Jeffrey Herlings. Nizozemski as, ki se je po poškodbi roke pred začetkom sezone zdaj le zlil s svojim 450-kubičnim konjičkom KTM, potrpežljivo pleza po razvrstitvi v SP. Poudaril je že, da je zaradi zdravstvenih težav njegova premierna sezona v eliti zgolj učna, saj je lovorika že izgubljena, a vendarle je časa za izračune še dovolj. V Erneeju je slavil leta 2013, ko je dirkal v MX2.