Gajser v bolečinah izgubil vodstvo v prvenstvu

Motokros: prvi zvezdnik MXGP dobil udarec v glavo in prsi, s 7 točkami iz prve vožnje vdrugo predčasno končal dirko.

Objavljeno
08. maj 2017 02.39
Mojca Finc
Mojca Finc
Kegums – Kot bi bila Latvija zakleta za slovenske motokrosiste. Tako se je zdelo po včerajšnji dirki v elitnem MXGP v Kegumsu, na kateri so prvič letos tekmovali v polni postavi. A z izidom je bil zadovoljen le Peter Irt. Njegov brat Jernej je odstopil, Klemen Gerčar se je poškodoval, prvi zvezdnik Tim Gajser pa je dvakrat grdo padel, predčasno končal dirko in izgubil vodstvo v prvenstvu.

Gajser je nastope na mivki v baltskem okolju začel s četrtim časom kvalifikacij. Na dirki mu je v prvi vožnji uspel soliden štart, držal je tretje mesto do tretje minute, ko ga je na tla zbil španski tekmec Jose Butron. Haloški as se je po padcu s težavo pobral, držal se je za levo nogo. Njegovim sodelavcem pri Hondi je za hip zastal dih, jasno je bilo, da z aktualnim svetovnim prvakom ni vse v redu, a so si kaj kmalu oddahnili. Nadaljeval je dirko, na kateri so ga ob padcu prehiteli domala vsi tekmeci, vendar se je vrnil v svojem slogu. Iz ozadja se je hitro smukal mimo tekmecev. Iztržil je 14. mesto in sedem točk.

To je bil tudi končni Gajserjev točkovni izkupiček na dirki. V drugi vožnji ga je namreč sedem minut pred koncem – zaostajal je zgolj za končnim zmagovalcem Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom – izstrelilo s 450-kubične honde na tla. Dobil je udarec v glavo in prsi, posledice padca so bile prehude za nadaljevanje tekme. Poznejši pregled je pokazal, da so kosti in vezi ostale cele, tožil pa je po močnih bolečinah po celem telesu. V zdravniški oskrbi je pristal tudi njegov starejši kolega Gerčar, ki v eliti nastopa s samostojno ekipo 62 Motosport. Po padcu v prvi vožnji ga je odpeljal rešilni avtomobil. Poškodoval si je koleno.

Gajser je v seštevku obeh voženj vknjižil 17. mesto. V razvrstitvi svetovnega prvenstva ga je s 17 točkami prednosti z vrha izrinil Italijan Antonio Cairoli. Dirkač s Sicilije je napad na rdečo ploščico vodilnega napovedal že pred dirko. Poudaril je, da se na svoji poti, na kateri si je za letošnji cilj odločno zastavil naslov svetovnega prvaka, ne ukvarja z drugimi tekmeci, temveč je osredotočen zgolj na svoje predstave. Na dirki je bil počasnejši le od Herlingsa. Tretje mesto je zasedel Gajserjev sotekmovalec pri Hondi Rus Jevgenij Bobrišev.

Herlings, lanski prvak v razredu MX2, si je ob premierni zmagi v svoji krstni sezoni med elito močno oddahnil. V bencinskih krogih so ga že pred začetkom SP imenovali za najnevarnejšega pri lovu za naslovom, a mu je pot prekrižala poškodba roke. Močno ga je zavirala v nastopih, potrpežljivost je na trenutke pojenjala, postajal je nervozen, čeprav se je zavedal, da je ob zdravstvenih preglavicah ključno ohraniti mirno glavo. Naposled mu je le uspelo. 

Pred dvema tednoma si je pred domačimi navijači z 2. mestom pridirkal premierne stopničke, v Latviji pa si je pokoril vso konkurenco. »Kar nekaj časa je preteklo, odkar sem se tako veselil. Super je spet okustiti ta lep občutek. Odslej lovim zmage,« je povedal, potem ko je bil najhitrejši na kvalifikacijah. Do najvišje stopničke na dirki mu je gotovo pomagala tudi peščena podlaga, ki mu zelo ustreza. »Dolgo pot sem prehodil pri vračanju na vrh. Zavedam se, da je naslov svetovnega prvaka zame že nedosegljiv, zato si bom letošnjo sezono vzel kot učno,« je še dodal novinec v razredu, Gajserjev stari znanec v boju za krono v razredu MX2.

Edini, ki je imel razlog za veselje med slovensko četverico, je bil Peter Irt. Z 19. mestom v drugi vožnji si je pridirkal letošnje premierne točke. »Proga je bila zahtevna, moral si biti zelo pazljiv in voziti brez napak, kar mi je vdrugo tudi uspelo,« je komentiral svoj nastop in razkril, da bo nastopil tudi na naslednji dirki MXGP v Nemčiji čez dva tedna. Vmesni postanek bo dirka za državno prvenstvo v Stranski vasi pri Semiču prihajajočo nedeljo.