Gajserja spremljajo tudi v Portoriku (FOTO)

Jutri na dirki MXGP v Trentinu nihče ne bo spal. Tim Gajser je v kvalifikacijah zasedel tretje mesto.

Objavljeno
15. april 2017 20.12
Mojca Finc, poročevalka
Mojca Finc, poročevalka

Pietramurata – Danes se je s preizkusi proge, treningi in kvalifikacijami začelo ogrevanje za prvo letošnjo dirko v elitnem razredu MXGP na evropskih tleh v Pietramurati. Severno od Gardskega jezera smo pokukali v dogajanje na italijanskem prizorišču.

Moški 55 evrov, ženske 25

Jutro v pokrajini Trentino, na prizorišču prve letošnje motokrosistične dirke v elitnem razredu mxgp na evropskih tleh v Pietramurati, je prebudil glas legendarnega Luciana Pavarottija. Iz zvočnikov je odmevalo dejanje iz opere Turandot, Italijani so že vedeli, zakaj so jo zavrteli, »nihče ne bo spal«, je sporočal Pavarottijev glas, ki je ujet med hribi potoval med dirkače, njihove mehanike in drugo osebje ter gledalce, ki so se počasi odpravljali proti progi. Nekateri so prišli na kolesih, drugi z motorji, številni so se odločili za avtodome.

Za vstopnice so morali danes, ko so se dirkači še ogrevali za jutrišnjo dirko, odšteti 25 evrov. Zanimivo, motokrosistični prireditelji ženskam za vstop na tekmo odštejejo manj, za sobotno dogajanje jim je bilo treba v Pietramurati plačati 15 evrov. Tekma bo jutri, ko bo šlo povsem zares, dražja - moške bo vstop stal 55 evrov, ženske 25 evrov.

Največji privrženci elitnega mxgp imajo na dirkah priložnost dostopa do najbolj vročih ekip z največjimi zvezdniki s posebno vstopnico, ki jo dokupijo za 15 evrov. Ta jim omogoča vstop v prostor, kjer se nahajajo vse zasedbe, njihovi dirkači, mehaniki in motocikli. Številni bencinski zapriseženci, opremljeni z navijaškimi pripomočki, so danes kukali v šotore ekip Honda, KTM, Yamaha ... Mnogi so hitro odkrili nenapisano pravilo: če dovolj časa stojiš pred šotorom izbrane ekipe, se bo prav gotovo od nekod pojavil tudi tvoj najljubši dirkač.

Plakati brez domačega zvezdnika

Vodilni v svetovnem prvenstvu Tim Gajser navijačem vedno rad ustreže. Najbolj vroč dirkač ima ogromno njihove pozornosti, z legendarnim Antonijem Cairolijem, domačinom, ki sicer prihaja s Sicilije, bi se ta konec tedna lahko gotovo merila tudi v tem, kdo ima večjo. Osemkratnega svetovnega prvaka smo ujeli med fotografiranjem z glasno skupino oboževalcev, ki je v rokah nosila transparente »222 La Mia Vita« (222 moje življenje) in motorne žage, pripravljene za dvigovanje vzdušja, ko se bo njihov junak podal na progo.

Veliki vrvež vlada v Trentinu ta konec tedna okrog prekaljenega mačka. Opazili pa smo, da obiskovalce k dirki v Pietramurati z uradnega plakata pozivajo Tim Gajser, nizozemski zvezdnik Jeffrey Herlings in francoski as Romain Febvre, zanimivo se nam je zdelo, da Cairolija kot prvega domačega aduta ni na njem. Pri Youthstreamu, promotorju svetovnega prvenstva, so nam povedali, da ni posebnega razloga za to.

Motorke na »slovenskem ovinku«

Navijači Tima Gajserja in drugih slovenskih jezdecev so si že v preteklosti ob progi našli svoj prostor in ga oblegali, zdaj je že znan kot slovenski ovinek. Danes so bile vrste še razredčene, jutri bo gotovo polno do zadnjega kotička, ko bodo semkaj prispeli tudi avtobusi. Nekateri so si že včeraj razgrnili deke, s seboj so imeli potovalne hladilnike in stolčke, da je spremljanje dirke bolj udobno.

Dušan, Črtomir in Simon so prišli iz Bele Krajine. Povedali so, da jih je z njihovega predela ta konec tedna v Trentinu okrog 50. Prespali bodo v kampu, nekateri so najeli mobilne hišice, drugi so si našli namestitev v hotelih. »S sabo imamo polno pijače, malo hrane, tudi bakle in motorke,« so povedali in razkrili, zakaj so žage tako priljubljene na tovrstnih dirkah: »Z njimi povečamo glasnost. Kakšnih pet belokranjskih motork bo grmelo tukaj,« so še pojasnili mladeniči. Eden od njih je s prijateljem proti Trentinu iz Črnomlja štartal včeraj ob 22. uri. Oblečen je bil v rumeno navijaško majico z napisom Tim Gajser. Majica pa je le ena od stvari v ponudbi, ki jih nudijo Gajserjevi na svoji stojnici.

Dva dni loščila avtodom

Za stojnico skrbi Timova mama Vesna – pomaga ji tudi sestra – s hčerkama Aljo in Nejo. Na njej je najti raznovrstne izdelke z logotipom Tim Gajser 243 – od nogavic, zapestnic, očal, šalic, pasov do otroških bodijev in vezalk. Najbolj so se danes prodajale jopice in majice s kapuco. »Tudi na dirki v Nemčiji bomo, pa na Češkem in v Italiji, rada bi šla tudi na pokal narodov v Anglijo,« je povedala Vesna, na katerih prizoriščih bodo postavili stojnice. V Italiji prodajo največ, prav gotovo zaradi velike slovenske udeležbe pa tudi italijanskih navijačev, ki imajo radi Tima. »Najbolj sem zadovoljna, če kdo izrazi zadovoljstvo, da mu je kupljeno fajn. Zavzemam se, da so izdelki, predvsem tisti iz blaga, narejeni v Sloveniji,« je razkrila, kaj ji največ pomeni.

Februarja so na internet postavili spletno trgovino. Naročniki prihajajo iz vseh koncev sveta, celo iz Portorika in Amerike. Vesna pravi, da je deklica za vse. »Tim dirka, Bogo je trener, Nejc mehanik, jaz poskrbim za vse drugo: letalske vozovnice, pa da so pravočasno na dirki, v hotelu, da imajo oprano in skuhano. Poleg mene sta tudi Alja, ki je šolarka, in Neja, ki jo še vedno dojim,« je dejala. Odgovorna je tudi za računovodstvo podjetja. »Vse delam. Zdaj sem dva dni loščila avtodom, ker gredo fantje naprej na dirko na Nizozemsko,« je še povedala sogovornica, ki pripomore svoj delež k uspešni zgodbi v svetu motokrosa.