Gerčar v novi sezoni v elitnem MX1?

Motokrosist Klemen Gerčar, svetovni prvak v razredu MX3, si želi več posluha sponzorjev.

Objavljeno
09. september 2013 21.59
Na treningu z motokrosistom Klemnom Gerčarjem, Brnik 22. Maja 2013.
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Ljubljana – Klemen Gerčar se je razvil v izjemnega motokrosista, kar je potrdil z naslovom svetovnega prvaka v razredu MX3. Na devetih dirkah sezone se le dvakrat ni povzpel na stopničke. Dvaindvajsetletnik lani še ni bil zrel za najboljšo trojico v skupnem seštevku, letos pa se je bremena, ki si ga je naložil, loteval preudarno in osredotočeno.

Čeprav je bil rezultatsko zelo konstanten in je večji del sezone vodil v skupnem seštevku, se je moral na zadnji dirki močno potruditi za naslov svetovnega prvaka. »Druga vožnja finala na Slovaškem je bila zame najtežja dirka sezone. S Čehom Martinom Michekom, s

katerim sva se borila za lovoriko, sva dirkala na 110 odstotkih. Mislim, da sva se vsaj 20-krat zamenjala drug pred drugim. Napadala sva 5. mesto, a ker sva se ukvarjala le drug z drugim, sem imel občutek, da se borim za 1. mesto,« je Gerčar priznal, da je garal od prvega do zadnjega kroga. »Lani mi je zmanjkalo izkušenj, zato sem ostal brez uvrstitve med najboljšo trojico sezone. A iz vsake stvari se nekaj naučim, tako sem se lani, da ni popuščanja, dokler sodnik ne zamahne z zastavico. Prepričan sem, da obstaja še veliko rezerv; v fizični pripravi in pri motorju. Vendar pa sem omejen s tehničnimi in finančnimi sredstvi,« je poudaril.

Do naslova svetovnega prvaka je napredoval postopoma. Ko se je pred dvema letoma odločil za prestop v kategorijo MX3, si je zadal končno uvrstitev med najboljših pet in zmago v Orehovi vasi. »Oboje sem izpolnil. Lani pa sem letvico postavil višje. Vedel sem, da ne bo lahko osvojiti naziv svetovnega prvaka, a šel sem za ciljem in uspelo mi je. Prihodnje leto načrtujem preboj v MX1. Z lovoriko sem si gotovo odprl veliko možnosti, vendar je vse še stvar dogovora. Prepričan sem, da mi bo ta uspeh spremenil kariero, verjetno tudi življenje,« se nadeja.

Želi si tudi, da bi sponzorji imeli več posluha za motokros. »Upam, da se mi bodo odprla še kakšna nova vrata in da ušesa morebitnih pokroviteljev ne bodo ostala gluha kot do zdaj. Ta rezultat sem potreboval. Zdaj se bodo počasi začela pogajanja in trdo delo na področju menedžmenta. Poiskal si bom novo ekipo in se odločil, v katerem prvenstvu bom tekmoval. Pogovarjal sem se že s hondo za MX1, vendar se nismo še nič dogovorili. Novo sezono si bom zastavil malo prej kakor prejšnjo. V prihajajočih tednih bo že precej jasno,« je dejal.

Po zadnji dirki prvenstva je za navijače, ki so na Slovaško prišli tudi iz Hrvaške in Češke, zaigral na svojo novo harmoniko (zanj sta jo izdelala oče in sosed). Včeraj pa so mu zaploskali še na sprejemu v domači Lukovici pri Domžalah. Pred zasluženim oddihom sredi oktobra Gerčarja čaka še tekmovanje v svetovnem pokalu narodov.