Grom od tam doli: Marquez je razred zase

Petkratni svetovni prvak Michael Doohan pred nedeljo odločitve ne pripisuje veliko možnosti Andrei Doviziosu. 

Objavljeno
10. november 2017 00.37
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Glavnega junaka 69. motociklističnega SP bo razkrila zadnja dirka v Valencii, toda večina strokovnjakov je prepričana, da se Marcu Marquezu ne more izmuzniti četrti naslov prvaka v razredu motogp. Mednje sodi tudi legendarni Michael Doohan, petkratni šampion v kraljevski konkurenci v letih 1994–98.

Le Giacomo Agostini z osmimi lovorikami med elito (sedmimi v nizu) in Valentino Rossi s sedmimi (petimi zapored) se lahko pohvalita, da sta uspešnejša od zdaj 52-letnega Doohana. Nekdanji Hondin as se je prvič povzpel na prestol pri 29 letih, saj so mu račune izmenično prekrižali Eddie Lawson, Wayne Rainey in Kevin Schwantz, zaradi niza poškodb pa se je upokojil po petem kronanju, z zmagami na 54 dirkah takrat elitnega razreda do 500 ccm. Zato zna ločiti prave šampione od vrhunskih tekmovalcev.

»Prepričan sem, da Marquez sodi v višji razred kot Dovizioso in da po hitrosti prekaša celotni današnji rod dirkačev, čeprav je zelo kakovosten. Marc je tako uspešen, ker spretno izkorišča svoj agresivni značaj. Dovi je miren in analitičen garač, ki pri svojih 31 letih še ni znal iztisniti iz sebe svojega maksimuma. Letos me je sicer nekajkrat prijetno presenetil, na Japonskem celo navdušil, toda na večini dirk sem imel občutek, da mu tretje mesto že pomeni uspeh. Deset sezon tekmuje med najboljšimi, a še vedno ne vem, če je prepričan, da jih lahko premaga. Marc vedno poskuša iztisniti iz sebe in svoje honde nekaj več, zato ima pred dnevom D 21 točk prednosti,« razmišlja Doohan, ki je leta 1997 zmagal na 12 od 15 dirk sezone, dvakrat osvojil drugo mesto in na zadnji preizkušnji odstopil. Nekaj podobnega je Marquezu uspelo leta 2014, ko je dobil 13 od 18 preizkušenj SP.

»Marc je začel zmagovati zelo mlad, najprej do 125 ccm in v moto2, zdaj pa se pripravlja na četrti naslov v motogp, čeprav je star šele 24 let. Njegovo pot in samozavest bi lahko primerjal le z Rossijevo, Valentino je zaznamoval celotno ero in je v marsičem še vedno št. 1, je eden redkih, ki je napredoval iz elitnega športnika v kultno osebnost. Njegovo znanje in strast smo lahko občudovali tudi letos, ko se je spustil v boj z veliko mlajšimi in se po zlomu noge rekordno hitro vrnil na stezo, čeprav bi se lahko udobno zleknil v naslonjač in rekel: star sem 38 let in osvojil sem vse. Zanima me, kje bo Marquez čez deset let. Po svoje je podoben meni. Sklepa le enoletne pogodbe in vedno znova ugotovi, da je Honda najboljša izbira s finančnega in tehničnega vidika. Takšen pristop je stimulativen za obe strani,« ocenjuje sloviti as iz Brisbana, ki je zaradi svojih uspehov nosil vzdevek »The Thunder from Down Under« (grom od tam doli) in s simpatijami gleda na zdajšnji rod dirkačev.

»Zagotovo je eden najboljših doslej. Ali je najboljši? Ko sem začenjal, sta navduševala Kenny Roberts in Freddie Spencer. Nato so prišli na vrsto moji vrstniki, pozneje Valentino in njegovi izzivalci ... Zdaj Marquez sem ter tja prekosi tekmece za skoraj minuto, a prihodnji teden ga čaka bitka do zadnjega metra. Najbolje je uživati brez prevelikih zgodovinskih primerjav,« meni Michael Doohan.