Hamilton: Letos bom svetovni prvak!

Formula 1: angleški zvezdnik je bil najhitrejši tudi na zadnjem prostem treningu pred VN Rusije.

Objavljeno
11. oktober 2014 13.48
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Soči – Mercedesov dirkač Lewis Hamilton si je z zadnjimi tremi zaporednimi zmagami zagotovil odlične karte v boju za naslov svetovnega prvaka v formuli 1. V skupnem seštevku ima namreč kot vodilni po 15. od 19 preizkušenj že deset točk naskoka pred moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom in sploh ne dvomi o tem, da si bo pridirkal drugo lovoriko po sezoni 2008.

Pred jutrišnjo premierno veliko nagrado Rusije (13.00) je 29-letni Anglež, ki je s časom 1:39,630 dosegel z naskokom najboljši izid včerajšnjih prostih treningov v Sočiju, izjemno samozavesten. Med pogovorom za nemški tednik Sport Bild je tako na vprašanje, kakšen bo po njegovem vrstni red pri vrhu ob koncu prvenstva, ob št. 1 brez premisleka zapisal svoje ime. Na 2. mesto je postavil Rosberga in na tretje Daniela Ricciarda (Red Bull).

Potemtakem za vas ni nobenega dvoma, kdo bo letos svetovni prvak. Kaj vas dela tako prepričanega, da boste premagali Rosberga?

Nič posebnega. Grem pač svojo pot: uživam v dirkanju z vednostjo, da imamo najboljši dirkalnik. In potem se bo zgodilo, kakor se bo pač zgodilo.

Pa vseeno: ali ste na začetku podcenjevali moštvenega sotekmovalca?

Ne, vedel sem, da bo zelo močan. To je bil že v prejšnji sezoni in odtlej je postal še močnejši. Nica poznam že dolgo. Ima močno osebnost in zaupanje v svoje sposobnosti. V prihajajočih preizkušnjah bo zelo samozavesten in močnejši kot kadarkoli prej. Na to se moram dobro pripraviti.

Kdaj ste preživljali najtežje trenutke v letošnjih dvobojih z Nicom?

Verjetno v Spa-Francorchampsu. Vendar pa so ti časi zdaj za nama in vzdušje v ekipi je spet dobro – takšno kot predtem.

Kako vam je uspelo v žaru borbe tako hitro pozabiti na vse skupaj?

S stvarmi, ki jih tako ali tako ne moreš spremeniti, se ne splača predolgo obremenjevati. Za nameček so cilji, ki so pred menoj, vedno večji od zadev iz preteklosti.

V čem je prednost tega, da ste – za razliko od Rosberga – že bili svetovni prvak?

To ni nobena prednost, saj sva oba lovorike osvajala že pred formulo 1. Ko enkrat sediš v dirkalniku, ne razmišljaš o tem, da te po televiziji opazujejo milijoni gledalcev, niti o tem, kaj vse je na kocki. Edina misel, ki te vodi v bolidu, je ta, da bi čimbolje opravil svojo nalogo in bil kar najhitrejši.

Pred natanko enim letom ste izjavili, da Nico z inženirji preživi več časa kakor vi. Mar je še zmeraj tako?

Verjetno se je to medtem malce spremenilo, saj s tehniki bolj sodelujem kot prej. Toda pomembneje je, da veš, kaj je zate najbolje. In sam to dobro vem.

Ali je vaša motivacija še večja zaradi želje, da premagate nemškega dirkača v nemškem moštvu?

Ne. Prihajam iz večkulturne družine, ker pomeni, da rasa ali narodnost pri meni nikdar nista igrali kakšne vloge.

Imate morda kdaj pomisleke, da vas kot Britanca pri Mercedesu zapostavljajo?

Ne, sploh ne. V naši ekipi je zmeraj stoodstotni ferplej.

Kako pomembno bi bilo za vas, da bi bili prvi svetovni prvak z Mercedesom po Juanu Manuelu Fangiu leta 1955?

S tem si še nisem razbijal glave. Poleg tega sam na to gledam tako, da sem že zadnji Mercedesov šampion, konec koncev je bil McLaren v sezoni 2008 v bistvu že Mercedes.

Ugovor. Pozabili ste Jensona Buttona, ki je bil leta 2009 svetovni prvak z Mercedesovim motorjem.

Da, se opravičujem. A McLaren je bil zame bolj Mercedes kot pa Brawn. V redu, dajva se zediniti, da sva z Jensonom zadnja Mercedesova šampiona. Drugače pa zame drži kot pribito, da se že od svojega 13. leta naprej počutim kot del Mercedesove družine, ki je ena od najboljših in najbolj tradicionalnih znamk na svetu.

Kljub temu obstajajo govorice, da boste po letošnji sezoni zapustili nemško moštvo. Ali jim lahko tu in zdaj naredite konec?

Na to še nikdar nisem pomislil. Z Mercedesom imam pogodbo tudi za prihodnjo sezono. V tej ekipi sem zelo srečen, zame je kot družina. Imam pozitiven občutek, da bomo sodelovali tudi po letu 2015.