Hamilton pohvalil tudi Rosberga

Formula 1: Mercedesu že tri dirke pred koncem sezone svetovnega prvenstva konstruktorska lovorika.

Objavljeno
13. oktober 2014 02.01
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Soči – Lewis Hamilton se je s četrto zaporedno zmago v formuli 1, ki jo je slavil na premierni VN Rusije, še utrdil na vrhu skupnega seštevka in tako naredil naslednji korak k letošnjemu naslovu svetovnega prvaka. Konstruktorske lovorike pa se je veselil že včeraj; z vnovič drugouvrščenim moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom sta jo namreč Mercedesu zagotovila že pred zadnjimi tremi dirkami v sezoni.

Odločitev o zmagovalcu preizkušnje v Sočiju, ki je minila v znamenju podpore nesrečnemu Julesu Bianchiju, je padla že v uvodnem krogu. S štarta je najbolje potegnil Hamilton, Rosberg pa je želel – podobno kot v Spa-Francorchampsu – čimprej prehiteti moštvenega sotekmovalca. To mu je sicer za nekaj trenutkov tudi uspelo, a je pri tem pretiraval, saj se je začel drugemu zavoju približeval s preveliko hitrostjo. Zaradi tega je moral močno zavirati, pri tem pa si je tako poškodoval gume, da je moral že ob koncu tega kroga v bokse po nove.

Ker je 29-letni Nemec zdrsnil povsem v ozadje, je imel Hamilton prosto pot do 1. mesta. Valtteri Bottas (Williams), ki je dan poprej z manjšo napako prav v zadnjem ovinku zapravil najboljši štartni položaj, je sicer 15 krogov še držal ritem vodilnega Angleža, nakar je malce popustil. To je izkoristil Rosberg, ki se je v 31. krogu prebil mimo njega in z gumami iz drugega kroga (!) do konca odbil vse napade 25-letnega Finca ter v cilj pridrvel kot drugi za moštvenim tekmecem, ki seveda ni skrival velikega navdušenja.

»Za nami je čudovit konec tedna, ki se lepše pravzaprav ne bi mogel razplesti. Ob zmagi se lahko veselim tudi konstruktorske lovorike, h kateri je pomemben delež prispeval tudi Nico, ki je glede na začetne težave odlično odpeljal dirko. To je prvi naslov svetovnega prvaka za ta Mercedes in zelo sem ponosen, da sem del te zgodovine,« je bil Hamilton zadovoljen po 9. letošnji zmagi in skupno 31. v formuli 1, s katero se je na 6. mestu večne lestvice izenačil z rojakom Nigelom Mansllom.

Rosberg je imel po dirki, ki jo je s tribun spremljalo 46.000 gledalcev, med katerimi je bil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, mešane občutke. »Po eni strani sem zelo vesel zaradi moštvene lovorike, po drugi pa izjemno razočaran, ker sem z napako zapravil zmago. Če bi zaviral normalno, bi bil – ker sem bil na notranji strani – zavoj moj in potem bi skoraj zanesljivo osvojil 1. mesto, kar sem dokazal s hitrostjo, ki sem jo imel med dirko. Je pa tudi res, da sem po spodrsljaju vozil iz ihte,« je priznal 29-letni Nemec, ki zdaj za Hamiltonom zaostaja za 17 točk.

Mercedesovima zvezdnikoma je družbo na zmagovalnem odru delal Bottas, ki se je tako še petič udeležil slovesne razglasitve najboljših, bolj kot 3. mesta pa se je verjetno razveselil svojega krstnega najhitrejšega kroga v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Naslednja dirka bo 2. novembra v Austinu.