Hamilton si želi predelno steno v Mercedesovi garaži

Formula 1: Nico Rosberg zanesljivo ubranil zmago na veliki nagradi Brazilije in si zagotovil naslov podprvaka.

Objavljeno
16. november 2015 04.11
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Sao Paulo – Velika nagrada Brazilije, predzadnja letošnja preizkušnja v formuli 1, je – kar zadeva bitko za zmago – znova bolj spominjala na šah kot na dirko. Nico Rosberg je namreč vodil od štarta do cilja in zanesljivo osvojil prvo mesto pred Lewisom Hamiltonom, Mercedesovima zvezdnikoma pa je družbo na odru za najboljše delal tretjeuvrščeni Ferrarijev adut Sebastian Vettel.

Rosberg si je pot do prvega mesta tlakoval že v kvalifikacijah, v katerih je bil znova najhitrejši, že petič zapovrstjo in skupno 21. v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Hamilton je tokrat najboljši štartni položaj, ki bi bil njegov jubilejni 50. v formuli 1, zgrešil za pičle 0,078 sekunde, kar ga je – kot se je izkazalo pozneje – stalo nove zmage.

Na dirki se je sicer poskušal na različne načine prebiti mimo moštvenega tekmeca, toda vsi njegovi poskusi so bili sila jalovi. Še najbližje temu, da bi prevzel vodstvo, je bil takoj po štartu v prvem zavoju, v katerem je bil že tik ob Rosbergu, a ta včeraj – za razliko od nekaterih prejšnjih dirk – ni popustil niti za ped.

Na ta način je 30-letni Nemec odbil pravzaprav edini nevarni Hamiltonov napad, v nadaljevanju ga namreč ni mogel več resneje ogroziti, čeprav mu je kar nekaj časa dihal za ovratnik. Ker nikakor ni mogel mimo, je odgovorne pri Mercedesu prek radijske zveze skorajda rotil, naj spremenijo strategijo, češ da je hitrejši, vendar pa so mu na njegovo žalost odvrnili, da to ni mogoče. Tako se je s težkim srcem sprijaznil z drugim mestom.

»Tu sem, da bi dirkal, pripravljen sem bil tvegati, narediti karkoli, da bi se vendarle zavihtel v vodstvo. Lahko bi namreč vozil hitreje,« je po ne preveč vznemirljivi preizkušnji povedal 30-letni Anglež in v nadaljevanju potarnal, da si je pri dolgočasni vožnji za moštvenim tekmecem uničil gume, zaradi česar ga ni mogel zares napasti.

»Nekajkrat sem sicer poskusil, vendar pa je tukajšnja steza zelo zahtevna za prehitevanje, saj je težko priti dovolj blizu pred seboj vozečemu dirkalniku,« je razložil Hamilton in s cmokom v grlu dodal, da je Rosberg dirkal brezhibno; podobno kot že v zadnjih petih kvalifikacijah.

Je pa novi-stari svetovni prvak, ki – zanimivo – še ni okusil slasti zmage, odkar si je v Austinu zagotovil lovoriko, v Sao Paulu sprožil novo strupeno puščico proti moštvenemu tekmecu. Predlagal je namreč, da bi po vzoru Yamahine garaže v moto gp med Jorgejem Lorenzom in Valentinom Rossijem tudi v Mercedesovi vgradili predelno steno med njim in Rosbergom, da ne bi drug od drugega posnemala nastavitev.

Rosberg se zdaj, ko jezdi na zmagovitem valu, s tem ne ubada. Novega uspeha, s katerim si je dokončno zagotovil skupno drugo mesto v letošnjem prvenstvu, je bil seveda vesel, vendar pa ga iz spoštovanja do žrtev Pariza ni proslavljal. »Že od petka mi je šlo tu pravzaprav vse kot po maslu, Lewis me je sicer izz(i)val, vendar pa sem brez večjih težav nadziral dogajanje za seboj. Upam, da se bo nadaljevalo v takšnem slogu,« si je zaželel svetovni podprvak, potem ko je slavil drugo zaporedno, peto letošnjo in skupno 13. zmago v formuli 1.

Zadovoljen je bil tudi Vettel, ki je sicer upal, da bi lahko Mercedesova dirkača presenetil na štartu, a je potem hitro spoznal, da to ne bo mogoče. »Tudi sicer sem jima bil bližje kot na mnogih drugih dirkah, nadejam se, da bomo na naslednji preizkušnji v Abu Dabiju še konkurenčnejši,« je veliki finale sezone (29. t. m.) napovedal 28-letni Nemec.