Hamiltonov cilj je zamenjati Räikkönena

Sebastian Vettel potrdil, da je glavni kandidat za zmago tudi na jutrišnji VN Singapurja.

Objavljeno
20. september 2013 23.58
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Sebastian Vettel ne popušča niti za ped. Potem ko je bil na uvodnem »ogrevanju« pred jutrišnjo veliko nagrado Singapurja, 13. letošnjo dirko za svetovno prvenstvo v formuli 1, s tretjim mestom za Lewisom Hamiltonom in Markom Webbrom še nekoliko zadržan, je bil na precej hitrejšem popoldanskem treningu znova z naskokom številka 1.

Red Bullov zvezdnik je tako nadaljeval tam, kjer je pred dvema tednoma končal v Monzi – na vrhu. S časom 1:44,249 je bil včeraj daleč najhitrejši na ulicah Marine Baya, na katerih se mu je še najbolj približal moštveni sotekmovalec Webber (+ 0,604). Vsi drugi so za Vettlom, ki brani zmago na veliki nagradi Singapurja, zaostali že za več kot sekundo; kot prva na tretjem in četrtem mestu Mercedesova dirkača Nico Rosberg (+ 1,119) in Hamilton (+ 1,162), medtem ko je šestouvrščenega Fernanda Alonsa (Ferrari) ločila že skoraj poldruga sekunda (+ 1,442).

Nemški šampion je torej že na prostem treningu do konca pohodil stopalko za plin. Kot da bi želel tekmecem vzeti še tisto upanje, kar ga jim je še ostalo po zajetnih zaostankih v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo, v katerem ima 26-letni dirkač iz Heppenheima že 53 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Alonsom, ki je – mimogrede – glasno zanikal zadnje govorice, po katerih naj bi se preselil k McLarnu, in še 28 več pred tretjeuvrščenim Hamiltonom. Kakor vse kaže, svoje prednosti še zdaleč ne namerava zgolj braniti, ampak jo bo skušal še povečati.

»Ko imaš enkrat takšno zaupanje v dirkalnik, kot ga imam zdaj jaz v 'rdečega bika' RB9, potem kar letiš po stezi. Zaradi tega si upam še več tvegati ter (pri)drveti še bližje ob zaščitni ogradi in zidu,« je Vettel pojasnjeval svojo veliko prednost na drugem prostem treningu, zavoljo katere je glavni kandidat za osvojitev najboljšega štartnega položaja in zmago v Marini Bayu, kjer se bo že po tradiciji dirka pod žarometi začela jutri ob 20. uri po tamkajšnjem času oziroma ob dveh popoldne po srednjeevropskem.

Medtem ko Alonso kljub temu, da mu užaljeni ekipni kolega Felipe Massa ne bo več pomagal v boju za lovoriko, še ni izgubil upanja, da lahko na preostalih sedmih preizkušnjah nadomesti zaostanek za vodilnim Nemcem, se je Hamilton že sprijaznil s tem, da letos ne bo osvojil naslova svetovnega prvaka.

»Moj cilj je zamenjati Kimija!« je poudaril 28-letni Anglež, pri čemer seveda ni imel v mislih Räikkönenovega sedeža pri Lotusu. Meril je namreč na Finčevo lansko tretje mesto v skupni razvrstitvi za SP, ki kot zadnje vodi na decembrsko svečano prireditev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), na katero so sicer povabljeni po trije najboljši dirkači v različnih prvenstvih.

Za zdaj mu dobro kaže, saj ima pred četrtouvrščenim Räikkönenom sedem točk prednosti, kar seveda ni veliko. Če pa ga bo še naprej premagoval tako, kot ga je na zadnjih treh dirkah, ga bo zlahka držal v »šahu«. Še zlasti, če si bo »ledeni mož«, ki je včerajšnja prosta treninga končal šele na petem in osmem mestu, v nadaljevanju privoščil še kakšno ničlo, kakršni je z odstopom in 11. mestom vknjižil na prejšnjih dveh postajah v Spa-Francorchampsu in Monzi.