Hamiltonova in Vettlova bitka »na nož« po željah Otočana (VIDEO)

Že kmalu po štartu sta kapitulirala Kimi Räikkönen in Max Verstappen, pozneje še Valtteri Bottas.

Objavljeno
14. maj 2017 17.53
Spain F1 GP Auto Racing
J. P.
J. P.

Barcelona - Svetovni podprvak, Mercedesov Britanec Lewis Hamilton, se drugič v karieri (po letu 2014) veseli zmage na veliki nagradi Španije v Kataloniji, peti letošnji dirki elitnega koledarja. Tako je na najlepši možen način kronal najboljši štartni položaj in se dokopal do 55. zmage v karieri, druge v sezoni - po Šanghaju.

Vendar pa je bila pot do nje vse prej kot enostavna, saj mu je ves čas štrene mešal vodilni v skupni razvrstitvi, Ferrarijev Nemec Sebastian Vettel, ki je na tem prizorišču zmagal leta 2011. Tokrat ga je odlično izstrelilo s štarta in je takoj prevzel vodstvo, držal pa ga do 15. kroga oziroma postanka v boksih za menjavo »obutve«.

Tedaj je na čelo kolone švignil Hamilton in tam ostal nekaj krogov, v 26. moral spet predse spustiti Vettla, ko pa se je Otočan po dveh tretjinah dirke še enkrat prebil povsem v ospredje, je tam - tudi s pomočjo moštvenega kolega, Finca Valtterija Bottasa, in Williamsovega starega brazilskega mačka Felipeja Masse, ki sta Vettla zadrževala za seboj - ostal vse do ciljne zastave.

Vettel je z drugim mestom zadržal skupno vodstvo, le da je Lewis zdaj zgolj še šest točk zadaj. Na stopničkah v Barceloni je stal še Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo, ki je izkoristil odstope svojega moštvenega sotekmovalca Maxa Verstappna, Ferrarijevega Finca Kimija Räikkönena in tudi Bottasa, ki ni videl cilja prvič v sezoni.

Finčeva »srebrna puščica« je odpovedala poslušnost (okvara motorja) v 39. krogu, že v uvodnem krogu pa je Bottas trčil v rojaka pri Ferrariju, ki je nato »obliznil« še Verstappna, oba sta morala predčasno kapitulirati. Prihodnja dirka, velika nagrada Monaka v Monte Carlu, bo na sporedu čez dva tedna.

»To je bila dirka, kakršne bi morale biti vse. Seb je bil izjemno hiter, dvoboj z njim je bil zelo telesno naporen, med preizkušnjo sem izgubil skoraj dva kilograma,« je na podelitvi komentiral zmagovalec. Zanimivo: le trojica na stopničkah je končala v razmaku enega kroga, vsa ostala konkurenca na čelu z obema Force Indiinima voznikoma je zaostala več. 

IZIDI

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes)
2. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) + 3,490
3. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1:15,820
4. Sergio Perez (Meh, force india) - 1 krog
5. Esteban Ocon (Fra, force india) - 1 krog
6. Nico Hülkenberg (Nem, renault) - 1 krog
7. Carlos Sainz (Špa, toro rosso) - 1 krog
8. Pascal Wehrlein (Nem, sauber) - 1 krog
9. Danil Kvjat (Rus, toro rosso) - 1 krog
10. Romain Grosjean (Fra, haas) - 1 krog 

VRSTNI RED (5/20)

1. Sebastian Vettel 104
2. Lewis Hamilton 98
3. Valtteri Bottas (Fin, mercedes) 63
4. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 49
5. Daniel Ricciardo 37
6. Max Verstappen (Niz, red bull) 35
7. Sergio Perez 34
8. Esteban Ocon 19
9. Felipe Massa (Bra, williams) 18
10. Carlos Sainz 17