Loeb z osmim naslovom prehitel Rossija in Schumacherja

Francoski dirkač Sebastien Loeb je po odstopu tekmeca Mikke Hirvonena v Walesu osvojil osmi naslov svetovnega prvaka v reliju.

Objavljeno
11. november 2011 15.46
Posodobljeno
11. november 2011 15.46
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Cardiff - Čeprav se je pred zadnjo dirko svetovnega prvenstva v reliju v Walesu napovedoval hud boj za naslov prvaka, je ta znan že po 12 hitrostnih preizkušnjah. Že osmič je namreč do naslova prišel Francoz Sebastien Loeb (Citroen), saj je njegov najbližji zasledovalec Finec Mikka Hirvonen (Ford) predčasno končal preizkušnjo v Cardiffu in Francozu prepustil odločilno prednost.

V moštvu Forda so sprva predvidevali, da bo Finec kljub okvari avtomobila še lahko nadaljeval s hitrostnimi preizkušnjami, pozneje pa sporočili, da Hirvonen dirke ne bo nadaljeval. Loeb je tako tudi uradno že postal svetovni prvak, lovoriko pa je osvojil že osmih zapored.

Hirvonen je še zadnje teoretične možnosti za naslov izgubil ob današnjih težavah z dirkalnikom. V sedmi hitrostni preizkušnji je namreč zletel s ceste in tako močno poškodoval svoj avtomobil, da pozneje ni več mogel privoziti v servisno cono. Kanček upanja mu je kljub zaostanku 23 minut dajala možnost nastopa v soboto po pravilu superreli, toda Ford je zdaj sporočil, da dirkalnika ne bodo mogli popraviti in da je Hirvonen dokončno odstopil.

»Motor je preveč poškodovan, kar je posledica zdrsa s ceste in predvsem vožnje s predrtim hladilnikom,« je sporočil direktor ekipe Ford Malcolm Wilson.

Loeb je imel že pred valižanskim relijem osem točk prednosti v skupnem seštevku, po odpovedi Hirvonena pa se že lahko veseli novega naslova. Francot ima možnost, da naslov začini z novo posamično zmago, saj po polovici dirke v Walesu vodi pred drugim Fordovim voznikom Jari-Mattijem Latvalo.

Loeb bo pokal za osmi naslov prvaka - z njim je po številu lovorik prehitel še dve legendi motošporta Valentina Rossija in Michaela Schumacherja - prejel v nedeljo na cilju relija v Cardiffu.


Izidi, 2. etapa::
1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen DS3) 1:23:18,3
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/Ford Fiesta RS) + 1,1
3. Mads Ostberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta RS) 1:13,5
4. Petter Solberg/Chris Patterson (Nor/VBr/Citroen DS3) 1:21,3
5. Henning Solberg/Ilka Minor (Nor/Avt/Ford Fiesta RS) 2:51,7
6. Ott Tänak/Kuldar Sikk (Est/Ford Fiesta RS) 3:46,0
7. Kimi Raikkönen/Kaj Lindström (Fin/Citroen DS3) 3:47,0
8. Kris Meeke/Paul Nagle (VBr/Irs/Mini John Cooper Works) 3:51,3
...