Honda verjame, da bo Gajser do leta 2018 svetovni prvak v MXGP

Prihodnjo sezono v elitnem motokrosističnem razredu dva Slovenca, Tim Gajser in Klemen Gerčar.

Objavljeno
17. november 2015 19.47
GAJSER Tim, svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2, 29.9.2015, Orehova vas [Tim Gajser, motokros, MX2]
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – V najvišjem motokrosističnem razredu na svetu, kraljevskem MXGP, bosta v prihodnjem letu dirkala dva slovenska tekmovalca. Za Klemna Gerčarja bo to tretja zaporedna sezona med elito, prvič pa se ji bo pridružil aktualni svetovni prvak v MX2 Tim Gajser. Pri Hondi ocenjujejo, da bi najstnik v prihodnjih treh letih lahko osvojil lovoriko.

Slaba dva meseca sta minila, odkar je Gajser z naslovom svetovnega prvaka v MX2 dosegel zgodovinski rezultat za slovenski motokros. Devetnajstletni dirkač iz Pečk ni skrival, da si po uspehu kariere želi še korak več – prestop v MXGP. »Vse odločitve sprejemava skupaj, midva sva tista, ki imava pri Hondi zadnjo besedo. Želel si je v MXGP, je odličen voznik z dobro tehniko in konkurenčnim motociklom. Prehod nikakor ni prehiter, lažje mu bo kot v minuli sezoni, ko je dirkal z najslabšim motorjem v prvenstvu. Tudi zato mu lahko osvojeni naslov zavidajo vsi tekmeci,« je iz Italije sporočil Timov oče Bogo, ki ga je spremljal tudi v ponedeljek na Hondini predstavitvi na največjem motorističnem sejmu v Milanu EICMA, na katerem so uradno razkrili, da bo Gajser v novi sezoni dirkal v MXGP. Po ramenu ga je na prireditvi potrepljal tudi nekdanji svetovni prvak v moto gp Marc Marquez. »Veseli smo, saj smo storili velik korak,« je dodal Bogo Gajser.

Tima je na 450-kubični motocikel prvič posedel pri 14 letih. Taktično ga je usmerjal na težje motocikle: »Ko je tekmoval na 65 ccm, je treniral na 85 ccm. Ko se je s konkurenco meril na 125 ccm, je vadil na 250 ccm. Medtem ko je v MX2 dirkal na 250 ccm, je ves čas treniral na 450 ccm. Takšna je od vselej moja taktika. Hotel sem, da se nauči prestopiti med motocikli in ko sede na kateregakoli, takoj preklopi v glavi, se hitro prilagodi. Nekateri dirkači potrebujejo dva tedna, da se privadijo na spremembe, njemu to zdaj uspe v hipu,« je Gajser starejši opisal, kako je uril svojega sina.

Tim Gajser se zelo veseli novega izziva in dokazovanja. »V minuli sezoni so se mi z naslovom uresničile sanje in zdaj komaj čakam, da se preizkusim v MXGP. Načrtovali smo, da bom nekega dne postal svetovni prvak v MX2 in se ob dosežku preselil v najvišji razred, vendar nismo pričakovali, da bo vse šlo tako hitro,« je priznal in se zahvalil Hondi za zaupanje. »Bolj kot 250-kubični mi je všeč prav 450-kubični motocikel. Ker sem visok, mi bolj ustreza, je močnejši, lažje ga je voziti,« je spregovoril še o svojem »konjičku«.

Gajser se zaveda, da ga v elitnem razredu čaka izjemno močna in agresivna konkurenca. »Nikoli se ni branil močnih tekmecev, to ga še bolj motivira. Vedno je dirkal korektno in tak pristop ohranja. Po znanju in sposobnostih verjamem in vem, da lahko postane svetovni prvak,« sina podpira oče. Cilj za prvo sezono v eliti bo uvrstitev med pet najboljših dirkačev v skupnem seštevku, do leta 2018 pa pri Hondi pričakujejo, da bo Timu uspelo postati najboljši na svetu.

»To je nov začetek, nov razred, novo poglavje za vso ekipo, v katerega bi rad prenesel izkušnje prejšnje sezone. Tekmeci v MXGP so izkušenejši od mene, zato bo prvo leto zame predvsem učno. V premierni sezoni si bom skušal pridirkati kakšne stopničke, vendar si ne bom nalagal nikakršnega pritiska,« je Tim Gajser, ki te dni testira motocikel v Italiji, znova potrdil, da natančno ve, kaj počne.