Hondo bo v Sepangu najprej čakalo zaslišanje

O morebitni kazni mlademu španskemu motociklistu Marcu Marquezu za manever v Aragoniji prihodnji četrtek.

Objavljeno
01. oktober 2013 11.24
MOTO-ESP-PRIX-ARAGON
T. V., šport
T. V., šport
Aragon – Že nekajkrat to sezono se je vodilni v motociklističnem svetovnem prvenstvu Marc Marquez znašel pod drobnogledom tekmovalne komisije, ki mu je v Silverstonu že prilepila dve kazenski točki. Ali bo temu dodal še dve, kar bi ga na VN Malezije porinilo na rep štartne vrste, pa bo jasno šele 10. t.m.

Komisija se je namreč odločila, da bo pred sprejetjem končne odločitve še zaslišala oba Hondina dirkača, ob Marquezu tudi Daniela Pedroso, ki je najbolj občutil posledice sotekmovalčeve poteze. Svoj pogled na trenutek, ko se je Marquez med nedeljsko dirko za VN Aragonije s prednjim delom motorja za hipec dotaknil Pedrosovega zadka in mu pretrgal kabel sistema za nadzor drsenja, bo moral čez deset dni ob obeh motociklistih podati tudi predstavnik njihovega moštva. Gre za standarden postopek, ki ga je sprožil Pedrosov odstop takoj za tem, ko je prišlo do stika obeh motorjev, saj po odpovedi sistema ni mogel več nadzorovati svoje honde.

Ker se je v zadnjih letih uveljavil kot največji kritik (pre)drznih mlajših dirkačev, je seveda ob vsakem takem dogodku najbolj zaželeno prav mnenje branilca svetovne lovorike Jorgeja Lorenza. A tokrat se je Marquezov rojak, ki je sicer mlajšega tekmeca okrcal in javno ostro oštel po dirki v Jerezu, ogradil od pretiranega ocenjevanja dogajanja na stezi v Aragoniji. Kot je dejal po dirki, še ni uspel pogledati posnetka Marquezovega prehitevanja. »Pa tudi sicer moje mnenje ne bi ničesar spremenilo,« je dodal Lorenzo, ki ga je Marquez v nadaljevanju nedeljske dirke ujel in prehitel za novo, že šesto zmago v tej sezoni.

»Z vidika letošnjega leta je Marc neverjeten. Dosegel je niz zmag, tudi prvih štartnih položajev, in to v prvem letu v najmočnejšem razredu. S tem je pokazal, da je hiter in nadarjen. Drugo je njegov slog dirkanja. Je zelo agresiven, ves čas tvega. Padel je že desetkrat, pri čemer tvega svojo glavo, a ob prehitevanjih prinaša tveganje tudi za druge. Nedeljskega dogodka nisem videl, a sem svoje mnenje izrazil že po Jerezu. V razredu do 250 ccm sem bil tudi jaz agresiven, tudi po selitvi v moto gp sem bil še tak in Marc dirka podobno. V takšnih primerih pa se zgodi več kot običajno,« pravi Lorenzo.