Humarju četrti naslov državnega prvaka

Idrijčan Aleks Humar si je na tretjem reliju Nova Gorica priboril naslov najboljšega slovenskega dirkača.

Objavljeno
13. september 2014 22.26
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Nova Gorica - Idrijski dirkač Aleks Humar si je na tretjem reliju Nova Gorica priboril svoj četrti naslov državnega prvaka, potem ko je s sovoznikom Florjanom Rusom osvojil drugo mesto.

Od slovenskega prvaka je bil boljši le Italijan Claudio De Cecco, ki je zmagal s prednostjo minute in trinajstih sekund.

»Za nami je eden najtežjih relijev letošnje sezone, ki so ga zaznamovale vremenske razmere in zelo drseča proga. V prvih hitrostnih preizkušnjah nisem imel pravih gum, zato sem bil kar nekajkrat že čisto na robu ceste. Pozneje smo na dirkalnik namestili bolj primerne gume in reli je bil nato za naju dokaj rutinski. Vesel sem uspeha in še posebej naslova državnega prvaka. Sezona je bila do zdaj skoraj brez napak, vsekakor pa bi si v tem boju želel še več neposredne konkurence. Lani sem se moral za naslov boriti vse do zadnjega relija,« je po reliju povedal Humar.

De Cecco najhitrejši v vseh hitrostnih preizkušnjah

Letošnji tretji reli Nova Gorica, ki je imel devet hitrostnih preizkušenj, se je odvijal v spremenljivih pogojih. Že z uvodno hitrostno preizkušnjo HP Banjšice 1 je najbolje opravil italijanski voznik De Cecco s Peugeotom 208 R5, ki je iz preizkušnje v preizkušnjo stopnjeval ritem. De Cecco je zmagal na vseh devetih hitrostnih preizkušnjah in tako postal še tretjič zapored zmagovalec relija Nova Gorica.

Prav tako je od prve do zadnje hitrostne preizkušnje suvereno držal drugo mesto Aleks Humar z vozilom Renault Clio R3. S tem je hitri Idrijčan osvojil svojo peto letošnjo zmago v državnem prvenstvu in postal še četrtič državni prvak v reliju. S tem dosežkom se je približal sokrajanu Darku Peljhanu, ki ima v svoji zbirki kar pet naslovov državnega prvaka.Ogorčen dvoboj in boj do zadnjega metra tekmovalne steze sta med relijem prikazala Jani Trček (Mitsubishi Lancer Evo 9) in Grega Premrl (Citroen DS3). Pred zadnjo hitrostno preizkušnjo je bila razlika med njima zgolj dobra sekunda. Mladi Premrl je na zaviti in spolzki hitrostni preizkušnji HP Morsko 3 pokazal dirkaški talent ter tako ugnal veterana Trčka.

V najšibkejši diviziji je zmagal Jernej Fakin v vozilu MG ZR 105, ki je na zadnji ugnal Jana Mraka v enakem dirkalniku, saj mu je dirkalnik odpovedal pokorščino. Oba voznika sta opozorila nase že v uvodnih hitrostnih preizkušnjah, saj je Jan Mrak na HP Ravnica 2 in HP Ravnica 3 dosegel četrti čas v generalni razvrstitvi.