Ilka pomaga Daši do olimpijskih sanj

Umetnostna drsalka Daša Grm pravi, da sta ji Ilka Štuhec in Anja Šešum v pogovoru o športnih ciljih družno vcepili dodatno mero pozitivne energije in motivacije.

Objavljeno
26. maj 2017 18.23
Mojca Finc
Mojca Finc

Življenje sta posvetili vrhunskemu športu. Ena se je zapisala belim strminam, druga lednim ploskvam. Obe sta se na svoji karierni poti ukvarjali z vprašanjem, ali bosta imeli dovolj sredstev za uresničitev tekmovalnih ciljev. Umetnostna drsalka Daša Grm se je v takšnem položaju znašla letos, na pomoč pa ji je pri karierni preizkušnji priskočila smučarska zvezdnica Ilka Štuhec, ki je takšno vlogo okušala vse do minule zime, sezone svojih največjih uspehov.

Edina rešitev - tujina

Umetnostna drsalka Daša Grm bo imela še zadnjo priložnost za pridobitev olimpijske vozovnice za Pjongčang 2018 jeseni v Oberstdorfu. »Moj najboljši rezultat na velikih tekmovanjih je 18. mesto na SP leta 2015. Če bi bila to moja uvrstitev na letošnjem SP, bi se neposredno kvalificirala za OI v Koreji,« je zapisala na spletni platformi generosity, na kateri je aprila začela zbirati sredstva za izvedbo treningov, ki bi ji pomagala do uresničitve olimpijskih sanj.

»Za priprave na tekmo v Oberstdorfu moram drsati vse poletje. Vendar so v Sloveniji vsa drsališča zaprta od konca aprila do julija,« je še dodala. Na kratko: če bi rada tekmovala na OI, so poletne priprave v tujini edina izbira. »Zveza drsalnih športov in družina mi pomagata, kolikor je v njunih močeh, vendar na žalost to ni dovolj,« je še pojasnila v opisu in dodala, da bo hvaležna za vsak prispevek, saj se bo tako lahko osredotočila zgolj na drsanje.

Štajerka, za katero bi bile OI v Pjongčangu premierne v karieri, je spomladanski trening opravila v Angliji, nato pa se je preselila v Zagreb, kjer bo pilila prvine do sredine junija. Sledile bodo krajše priprave doma. »V Ljubljani bodo v tem obdobju poskusno pripravili drsališče za dva tedna.« Nato se bo julija spet premestila za tri tedne na Otok. Naslednja postaja bo vadba v Celju, za finiš pa bo jeseni trenirala v tujini. Kam bo potovala in za koliko časa, še ne ve, izbira bo odvisna tudi od financ. Treningi zunaj slovenskih meja so za 26-letno umetnostno drsalko dobrodošli, saj ima tam ob sebi tudi tako imenovani sparing partnerje, ki jih v Ljubljani in Celju pogreša.

Ko se zdi, da je vse mogoče

»Edina stvar, ki je na svoji športni poti še nisem okusila, so OI,« je na spletni platformi, na kateri še zbira sredstva, zapisala Daša Grm. Z njeno zgodbo o pripravah na zadnji poskus, ki bi jo popeljal do olimpijskih sanj, je bila dobro seznanjena Anja Šešum, kineziologinja v ekipi alpske smučarke Ilke Štuhec, Dašina sošolka na fakulteti za šport. Predstavila jo je lastnici dveh globusov, ki je v Dašino skrinjico prispevala izbran znesek. Mariborčanka dobro ve, kako je preštevati cekine, ali bodo zadostovali za načrtovano vadbo ali ne, saj je to počela vso kariero. Prehodila je strmo pot, polno ovir, a vselej je verjela, da ji bo nekega dne uspelo. Prav takšno sporočilo Štuhčeva prenaša kolegici v drsalkah.

»Podpora ni bila le finančna, ampak tudi mentalna,« je zapisala najboljša slovenska umetnostna drsalka na instagramu. Ji je Ilka namenila kakšen nasvet? »Poudarila je, da je edina rešitev, da trdno verjamem vase. Je zelo pozitivna oseba in tudi sama poskušam imeti takšno držo. Ko se pogovarjaš s športnico, kot je ona, se ti zdi, da je vse mogoče. Obe z Anjo mi vlivata energijo in motivacijo, za kar sem jima zelo hvaležna,« je razkrila Grmova. Pri smučarkah, predvsem smukačicah, občuduje pogum in moč, ki jo prenašajo v zavoje. Se kdaj sama spusti po belih strminah? »Ko sem bila mlajša, so mi ta šport odsvetovali zaradi možnih poškodb, ki bi lahko ovirale drsalno kariero. Nekega dne, ko jo bom končala, bo čas tudi za to,« nam je zaupala.

Pa Ilka, kaj najbolj občuduje pri umetnostnih drsalcih? »Gracioznost gibanja. Njihova eleganca – tudi pri najbolj zapletenih prvinah – je neverjetna! In za piko na i je vse videti tako preprosto. Obvladovanje telesa in gibov na ledu je nekaj posebnega,« je odgovorila svetovna prvakinja v smuku. Imata štajerski športnici še kakšno stično točko? »Obe radi pleševa,« je dodala Daša. Pa ne samo po belih strminah in lednih ploskvah.