Iz Latvije s počenima vretencema

Motokros: Klemen Gerčar in Jernej Irt med 30, Tim Gajser že v domači oskrbi.

Objavljeno
30. september 2014 11.20
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kegums – Motokrosist Tim Gajser si bo dobro zapomnil letošnjo sezono za svetovno prvenstvo, v kateri je nanizal šest uvrstitev na zmagovalni oder. Na žalost se je bo spominjal tudi po hudem padcu na dirki za pokal narodov, na kateri je slovenski ekipi s Klemnom Gerčarjem in Jernejem Irtom zagotovil nastop v finalu A, ki pa ga je moral zaradi dveh počenih vretenc odpovedati.

Osemnajstletni Gajser je v svoji najboljši sezoni v karieri večkrat stisnil zobe, pozabil na bolečine in se suvereno boril s tekmeci od štarta do cilja. Dirke za SP v Skandinaviji je odpeljal z natrgano mišico v kolku, preizkušnjo v Braziliji s petimi šivi v rami, na tekmi za pokal narodov v Latviji, t. i. motokrosističnih »olimpijskih igrah«, pa je dirkal celo s počenima vretencema.

Na prostem treningu pred kvalifikacijami, na katerih si je slovenski trojček Gerčar-Gajser-Irt izbojeval želeni finale A, v katerega se je uvrstilo 20 najboljših ekip na svetu, ga je namreč na enem od skokov na progi presenetil počasnejši tekmec, ki je v zraku spremenil smer. Gajserju je spodnesel sprednje kolo, padec je bil neizogiben. »Zelo me je bolelo, ampak sem skušal pozabiti na bolečino in se osredotočiti na dirko,« je po nesreči povedal Gajser, ki je v kvalifikacijah s 450-kubičnim motorjem kljub poškodbi iztržil 3. mesto. Na dan dirke je preležal v bolnišnici, včeraj pa se je z letalom že vrnil v domačo oskrbo. Zaradi poškodbe bo izpustil zadnjo dirko za državno prvenstvo, pred »bolniško« je imel v načrtu še oktobrska testiranja za novo sezono v Italiji in dirki japonskega prvenstva.

Slovenska reprezentanca je prvi cilj (preboj v finale A) izpolnila, brez predstavnika v odprtem razredu pa je bila petnajsterica, na katero so merili selektor Herman Jakolič ml. in dirkači, nedosegljiva. »Z Jernejem sva bila v boju z drugimi hendikepirana, saj sva ekipo predstavljala samo dva dirkača, druge reprezentance so imele po tri. Timu želim čimprejšnje okrevanje,« je po zadnjem 20. mestu Slovencev dejal Gerčar, ki je v razredu MXGP zasedel 28. mesto. Štiritedenska bolniška odsotnost z dirkališč zaradi poškodbe gležnja in natrgane mečne mišice mu je pobrala precej moči. »Vedel sem, da bom težko zdržal hud ritem. Na začetku sem še držal stik z najboljšimi in se vozil v prvi deseterici, nato pa so mi pošle moči in začel sem delati napake. Proga v Kegumsu je bila bolj peščena, kot smo pričakovali, čez noč jo je dobro namočil še dež. Razmere niso bile preproste, a vsi smo dirkali v enakih. Ocenjujem, da smo že z uvrstitvijo v finale A dosegli veliko,« je potegnil črto pod rezultatom.

Jernej Irt je bil v razredu MX2 30. »Ker med letom nisem dirkal na pesku, moram biti s prikazanim zadovoljen. Pa tudi zato, ker sem tekmoval z motociklom za trening, ki ni tako dobro pripravljen kot tisti za dirko. Ta je po jutranjem ogrevanju namreč ugasnil. Mehanik in vodja ekipe sta na hitro zamenjala sprednje vzmetenje in našli smo rešitev,« je povedal srednji od bratov Irt.

Pokal narodov so osvojili Francozi, ki so si pripravili odlično popotnico za dirko prihodnje leto v domovini, ki jo bo gostilo mesto Ernee.