Jaguar se vrača na dirke

Britanski proizvajalec luksuznih avtomobilov bo v letu 2016 spet vstopil v svet avtomobilističnega športa.

Objavljeno
15. december 2015 18.10

Pariz - Jaguar se v naslednjem letu vrača v avtomobilistični šport. Proizvajalec avtomobilov, od leta 2008 del indijskega koncerna Tata Motors, bo v novi sezoni udeleženec formuli E, svetovnega prvenstva električnih formul pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Novega konstruktorja so predstavniki Formule E že potrdili, zeleno luč je prižgala tudi FIA.

»Z velikim ponosom sporočam, da se bo Jaguar vrnil na dirkališča v inovativnem tekmovanju pod okriljem Fie formula E. Električnim vozilom bomo v prihodnosti namenili pomembno vlogo, formula E pa nam bo ponudila izvrstno priložnost za nadaljnji razvoj tehnologij na področju električnih motorjev,« je dejal Nick Rogers, eden izmed vodilnih direktorjev skupine Jaguar Land Rover.

Znamka Jaguar je imela v obdobju od 2000 do 2004 že moštvo v formuli 1, potem ko je takratni ameriški lastnik Ford odkupil ekipo Stewart Racing, vendar pa se avantura na dirkališčih ni obnesla ter se ni izkazala za uspešno. V petih sezonah so vpisali le dve uvrstitvi na zmagovalni oder, tako da se je Ford odločil za prodajo, moštvo pa je odkupil avstrijski poslovnež Dietrich Mateschitz, ustanovitelj Red Bulla, ki je bil veliko uspešnejši in je s Sebastianom Vettlom za volanom od 2010 do 2013 osvojil štiri svetovna prvenstva zaporedoma.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Jaguar izjemno uspešen na preizkušnjah 24 ur Le Mansa, ko je petkrat zmagal, dvakrat z modeloma C (1951, 1953) in trikrat z modeli D (1955, 1956, 1957). Na tej dirki so slavili zmago tudi v letih 1988 in 1990 z modelom XJR.