Je dež vodilnemu Marquezu dal pravo lekcijo?

Moto gp: Michael Doohan je prepričan, da se Marc Marquez tudi danes v Motegiju ne bo odločil za preračunljivost.

Objavljeno
12. oktober 2014 01.27
T. V., šport
T. V., šport
Motegi – Kar štiri leta je italijanski motociklist Andrea Dovizioso čakal, da bi se mu spet ponudila priložnost za prvi štartni položaj v SP, prišla pa bo v najbolj zanimivem trenutku: na VN Japonske, kjer bi Marc Marquez že lahko osvojil naslov svetovnega prvaka in po letu 2009 prekinil niz izmenjavanj na najbolj želenem motociklističnem prestolu.

Bilo bi sicer veliko presenečenje, če bi Dovizioso v svojem sedmem letu v moto gp spet zmagal, saj mu je to doslej uspelo le enkrat, in to leta 2009 na Otoku. A njegov včerajšnji kvalifikacijski izplen je vendarle prinesel osvežitev, letos je namreč ob pričakovanih imenih, kot so Marquez, Daniel Pedrosa in Jorge Lorenzo, to enkrat uspelo le Aleixu Espargaru, kar zgovorno priča o kakovostni razliki med peščico dirkačev pri vrhu in zasledovalci iz spodnjega doma. Udarna četverica leta 2014 se je tudi včeraj zvrstila takoj za Doviziosom, Rossi, Lorenzo in Pedrosa pa so odločni, da Marquezu ne bodo z ničemer olajšali poti do lovorike. Deloma jim je zaradi tehničnih težav pomagal že sam, z le četrtim štartnim položajem si je namreč otežil izhodišče in če bi bil vraževeren, bi mu trda predla.

Enak začetek dirke v San Marinu mu je namreč pred mesecem prinesle najslabšo uvrstitev v sezoni: 15. mesto. Vodilni Španec nasploh v zadnjih tednih ni več na ravni prve polovice sezone, ko je rušil rekorde in si tudi nabral zalogo 75 točk za zadnje štiri dirke. V petek se je prav veselil, ker je imel pred seboj še dva dneva za izboljšave na motorju, včeraj še ni kazal najbolj zadovoljnega obraza, bolj kot on pa se zdi, da se z njegovimi možnostmi predčasnega razpleta sezone ukvarjajo vsi v njegovi okolici. V niz ugibanj sta se med zadnjimi vključila nekdanja svetovna prvaka Michael Doohan (5x) in Kevin Schwantz (1x). Dirkača, ki imata skupaj za seboj 242 štartov v SP, sta mu brezplačno ponudila nasvet, kako naj se loti zadnjih izzivov, zlasti današnjega v Motegiju.

»Marquez je pravi dirkač, zato bi bilo najbolje, da bi si za cilj postavil kar zmago. Bolj ko razmišljaš o cilju, večje so možnosti, da pride do nesreče. V Aragoniji smo vsi jasno videli, da je prvo mesto zanj edini cilj, četudi bi lahko že tam ubral lažjo pot,« je Marqueza najprej analiziral Doohan, ki je prepričan, da bo takšno dogajanje obeležilo tudi VN Japonske. »Vse se bo vrtelo okoli napada in poskusov, da bi zmagal. Že res, da bi bilo zanj najbolje oziroma najlepše, če bi mu to uspelo že pred 14 dnevi v domovini, a če mu bo v Motegiju, bo to drugi najboljši možni razplet. Prvenstvo mu že pripada, vprašanje je le, kje bo dokončno potrdil lovoriko. Mislim, da bo za Hondo zelo pomembno in izjemno, če mu bo to uspelo v Motegiju,« se Doohan zaveda, kakšno vrednost imajo Hondini uspehi v Motegiju, saj je sam celo kariero preživel na njenem motorju.

Schwantz se je na vrh povzpel s suzukijem, za razliko od Doohana pa se ni želel preveč ukvarjati s poskusi vpogleda v glavo 21-letnega Španca, ki v zadnjem letu in pol piše novo poglavje motociklistične zgodovine. »Ne vem, kaj razmišlja, saj je v zadnjem času oddal nekaj točk, a še vedno želi zmagovati. V Motegiju bo zlasti odločilno, kakšno bo vreme in kako hitro bo tajfun prišel do prizorišča. Ena stvar, ki se jo je Marc naučil v zadnjem času, je to, da je dirkanje na gladkih gumah v deževnem vremenu zelo slaba strategija. V San Marinu me ni presenetil, me je pa v Aragoniji, saj sem pričakoval, da bo prišel po gume za mokro stezo. A po drugi strani je tako samozavesten, da je verjetno res mislil, da mu bo uspelo,« pravi Schwantz, oba nekdanja svetovna prvaka pa sta že večkrat pokazala veliko naklonjenost do Marqueza, ki mora za lovoriko končati pred Pedroso, proti Rossiju ne sme izgubiti več kot treh točk, proti Lorenzu pa ne več kot 15.