Jordan? Morda ga je preveč nagnil

Formula 1: VN Kanade bo razkrila resnost Mercedesovih težav.

Objavljeno
08. junij 2017 23.46
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Montreal – Mercedes je odločno zavrnil možnost izstopa iz formule 1 po letu 2018, nekdanji šampion Nigel Mansell pa je v intervjuju za Reuters pred nedeljsko dirko za VN Kanade zavrnil Mercedesove trditve, da je Ferrari že favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka.

Pri Mercedesu so besede guruja formule 1 Eddieja Jordana, zdaj strokovnega komentatorja na televiziji, da naj bi Nemci samo še v naslednji sezoni tekmovali v F1 in bili nato le še dobavitelji motorjev, označili za čisto natolcevanje. Karizmatični Irec naj bi to potezo celo svetoval velikemu šefu Deimlerja Dietru Zetscheju po slabi predstavi srebrnih puščic na VN Monaka. Vodji oddelka za motošport Totu Wolffu to še zdaleč ni bilo všeč. »V Monte Carlu se ljudje radi zabavajo in očitno je šel nekdo pri tem malce predaleč,« je bil piker Avstrijec in dodal, da ima moštvo s F1 pogodbo do konca leta 2020, kmalu naj bi se z novimi lastniki začela pogajanja o podaljšanju za naslednji cikel.

Mercedes je sicer bil kot tovarniško moštvo odsoten od osvojitve naslovov v letih 1954 in 1955 pa vse do leta 2010, ko je prevzel Brawn GP, v zadnjih treh sezonah pa je popolnoma pokoril konkurenco. Toda njegova dominacija je po šestih dirkah nove sezone močno ogrožena, Lewis Hamilton za Sebastianom Vettlom zaostaja za 25 točk, torej za eno zmago, Mercedes za Ferrarijem v konstruktorskem seštevku za 17 točk.

Karavana se seli prek luže in šele Montreal bo razkril, kako globoke so težave pri Mercedesu. Dirkališče Gilles Villeneuve je povsem drugačno kot v Monte Carlu in je pisano na kožo Lewisu Hamiltonu. Anglež je tam zmagal že petkrat (samo Michael Schumacher ima več zmag, 7), tudi v zadnjih dveh letih z mercedesom in celo njegova prva zmaga se je leta 2007 zgodila na umetnem otoku Notre Dame, kjer bodo zaznamovali 50. obletnico VN Kanade. Če bi se tudi tam Ferrari izkazal za močnejšega, bi to opravičilo skrb pri branilcih naslova. A ta čas za preplah ni potrebe, če vprašate Nigela Manslla. Prvak iz leta 1992 (z Williamsom) je trditve iz vrst Mercedesa, da so se znašli v vlogi »underdoga«, tj. moštva, ki napada iz ozadja, razumel kot taktično zavajanje nasprotnika ...

»Ta izjava nima trdne podlage. Sezona se je šele dobro začela, odslej bo šlo za dirko razvojnih oddelkov. Kdor bo hitreje uveljavljal spremembe, bo prvak,« je razmišljal 63-letni Mansell, ki verjame, da se bodo pri Mercedesu znali pravilno odzvati. Njihovo glavno prednost pa vidi v rojaku Hamiltonu. »On je šampion, bliskovito hiter, gotovo bo do zadnjega v igri za naslov. Dokler njegov avtomobil ne bo idealen, mora zgolj ostati potrpežljiv in zbrati čim več točk. Mislim, da bo do konca tesno med njim in Vettlom,« je še dejal Mansell in hkrati pohvalil svoje nekdanje delodajalce iz Maranella, kjer so mu zaradi pogumne vožnje nadeli vzdevek Lev (Il Leone): »Pozimi so opravili sijajen posel, da lahko zdaj tako ogrožajo Mercedes.«