Katalonci si obetajo, da jim bo sreča letos bolj mila

Na motociklistični dirki razreda motoGP v San Marinu bo v ospredju boj Špancev Jorgeja Lorenza in Danija Pedrose.

Objavljeno
15. september 2012 14.05
T. V., šport
T. V., šport
San Marino – V Kataloniji so že nekajkrat v zadnjem desetletju vohali priložnost, da bi se veselili svetovnega motociklističnega prvaka, a so bolj ali manj ostajali le pri tej čutni zaznavi. Zdaj imajo prvič občutek, da bi se jim z Danielom Pedroso sanje lahko uresničile.

Pedrosa je v Italijo prispel z minimalnim zaostankom 13 točk za vodilnim v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Jorgejem Lorenzom in na krilih dveh zadnjih zaporednih zmag v Indianapolisu in v Brnu. Z njima je v tem času pridobil pomembnih deset točk in je zato najbolj zaslužen, da je prvenstvo dobilo zapletene obrise, v katerih bi bila vsaka napoved o prvaku ta čas sila nehvaležna.

Predvsem pa je še spodbudil tudi rojake, ki zdaj z zanimanjem spremljajo, kam bo šla lovorika za leto 2012: v Katalonijo, od koder izvira Pedrosa, ali na Mallorco, od koder prihaja sicer naturalizirani Katalonec Lorenzo. Slednji se je vzpona na vrh že veselil leta 2010, Pedrosa pač ne, kljub daljšemu stažu je bil temu najbližje v letih 2007 in 2010 kot svetovni podprvak.

»Od zdaj pa do konca sezone lahko pričakujete vsakič enako ostre dvoboje. Oba sva zelo močna, po mojem oba tudi na vrhuncu najinih karier. Najina motorja sta zelo podobna, Honda ima močnejšega na ravninskih delih, Yamahin je bolj stabilen v zavojih, a v resnici sva domala poravnana. Vseeno pa upam, da se bo tokrat izšlo v moj prid. Položaj je zapleten, saj je Daniel zelo močan,« se je pred dirko razgovoril Lorenzo, ki si je teden popestril in se razbremenil kot član žirije pri izboru za mis Italije.

V izjemno slabem vremenu včeraj sicer ne en ne drugi ni tvegal, podobno kot kopica drugih sta izpustila tako dopoldanski kot popoldanski prosti trening, pri čemer je bilo vsekakor bolj zanimivo v Yamahini garaži, v kateri sta se izmenjala dve njeni legendi. Najprej najslavnejši italijanski motociklist vseh časov Giacomo Agostini, za njim pa še Phil Read, prvi, ki se je na njenem motorju veselil naslova svetovnega prvaka.

»Po takšnem dnevu človek res ne more potegniti zaključkov glede motorja. Pri peščici, ki se je le podala na progo, smo lahko videli, da so se morali tisti z gladkimi gumami zaradi vode raje ustavljati, tisti z gumami za dež pa se po dveh krogih vrniti v bokse. Hvala bogu je nadaljna napoved boljša, pa bomo v soboto poskušali iz treninga potegniti maksimum in najti najboljše nastavitve za dirko,« se Pedrosa sicer dobro izogiba vlogi favorita pod pritiskom. »Če čutim nujo po zmagi? Če sem se kdaj počutil zavezanega doseči prvo mesto, je ta nuja že popustila,« je malce v šali, malce zares odpravljal novinarje starejši od španske dvojice, ki si je – kar še bolj začini bližnjo dirko – v San Marinu razdelila tudi zmagi v prejšnjih dveh letih: leta 2011 Lorenzo, 2010 pa Pedrosa ...