Klemen Gerčar svetovni prvak v razredu MX3

Motokrosist Klemen Gerčar je na zadnji dirki sezone zadržal prednost v skupni razvrstitvi in prišel do izjemnega uspeha.

Objavljeno
08. september 2013 22.13
iza*Gercar
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Bratislava - Slovenija je dobila prvega svetovnega prvaka v motokrosu. V razredu MX3 je po zadnji dirki v slovaških Senkvicah zadržal skupno vodstvo in osvojil naslov svetovnega prvaka za sezono 2013.

Na današnji dirki je bil Gerčar šesti, zmagal pa je Čeh František Smola, drugi je bil Nemec Christian Brockel, tretji pa Avstrijec Matthias Walkner.

Temelje svojega uspeha je Gerčar položil na domači dirki v Orehovi vasi. Z zmago se je namreč zavihtel na prvo mesto, kjer se je nato 10 dni pozneje še utrdil z zmago v Maggiori v Italiji. Gerčar je nato zmagal tudi na dirki v Veliki Britaniji, na predzadnji postaji na Češkem pred tednom dni pa je bil tretji. Na zadnjo postajo sezone je tako prišel s 13 točkami naskoka.

Današnja dirka se sicer ni razpletla po željah slovenskega dirkača. Kvalifikacije je sicer končal na drugem mestu in si s tem priboril dobro izhodišče, toda štart prve vožnje mu ni  prinesel nič dobrega. Ob trku z lanskim prvakom Avstrijcem Matthiasom Walknerjem je namreč padel in dirko nadaljeval povsem iz ozadja.

Drugo vožnjo je Gerčar začel nekoliko bolj zadržano, saj ni želel tvegati še enega padca. Med dirko sta se z Michekom ves čas prehitevala in se izmenjevala na mestih, čeprav povsem na vrh nista mogla. Gerčarju je na koncu šesto mesto v tej vožnji, ker se je Čeh uvrstil tik za njim, zadostovalo za naslov svetovnega prvaka.

Čeh je danes dobil sedem točk več kot Gerčar, tako da je bila razlika na koncu šest točk v korist Slovenca, ki se je tako razveselil prve skupne zmage v karieri.

»Zelo sem vesel, da mi je uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka. Zahvalil bi se celotni ekipi in vsem, ki so me vsa leta podpirali. Hvala tudi navijačem,« je bil po prihodu v cilj navdušen Gerčar.

Po lanskem naslovu mladinskega svetovnega prvaka Tima Gajserja je Gerčarjev dosežek nov lep uspeh slovenskega motokrosa na svetovni ravni. Prav tako pa gre za enega največjih uspehov slovenskega motošporta, naslova svetovnega prvaka se je doslej dvakrat veselil Igor Jerman v vzdržljivostnem motociklizmu.