Ko je Valentino Rossi lažje zadihal, so si v Toskani vsi oddahnili

Prvi zvezdnik motoGP po padcu ni stoodstoten, vendar ostaja optimist. Favorit na VN Italije vodilni Maverick Viñales.

Objavljeno
02. junij 2017 22.11
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Mugello – Organizatorji VN Italije so prebledeli, ko je zaokrožila vest, da Valentino Rossi zaradi padca morda ne bo nared za domačo dirko motociklističnega SP. Zato je bilo njihovo olajšanje toliko večje, ko se je izkazalo, da je bil preplah odveč in da bo »The Doctor« jutri na svojem »dvorišču« v Mugellu spet napadel vodilnega Mavericka Viñalesa.

Eno dirko je devetkratni svetovni prvak (sedemkratni v elitnem razredu) že dobil. Namreč dirko s časom, saj se je po padcu na progi za motokros ob koncu prejšnjega tedna zdelo, da bodo bolečine v prsnem košu premočne. VR46 je tudi sam menil, da se mu ne bo izšlo, potem ko je moral eno noč preživeti na opazovanju v bolnišnici v Riminiju. »Steza v Cavallari mi je zelo všeč in dobro jo poznam, toda po skoku me je presenetila mehka podlaga, na kateri se je motor ustavil, mene pa je vrglo prek krmila na tla. Pomislil sem, pa ne ravno zdaj, ko sta pred nami dirki v Toskani in Kataloniji (čez teden dni, op. p.), od katerih si po razočaranju v Le Mansu veliko obetam. Na srečo se je izšlo srečno, bolečine še čutim, malce težje diham, vendar sem v redu,« je tudi dobesedno lažje zadihal Rossi, magnet za množice.

Dr. Charte, vodja medicinske službe v motoGP, je moral sprejeti eno pomembnejših odločitev v karieri. Tudi na njegovo srečo se je Rossi na pregledu izkazal in lahko mu je prižgal zeleno luč. »Moje stanje je iz dneva v dan boljše, nisem še stoodstoten, vendar lahko zdaj že z večjim optimizmom zrem k Mugellu,« si nove dirke brez nagrade pač ne sme privoščiti 38-letni zvezdnik, ki po padcu v zadnjem krogu Le Mansa za mladim Špancem zaostaja za 23 točk.

»Skrbi me edino, ker bo to zelo dolga dirka z ostrimi ovinki, v katerih moraš dihati zares globoko. Toda ne bom zdaj tarnal, lahko sem srečen, da sem sploh tukaj. Zlahka bi si kaj polomil in potem bi bila sezona izgubljena. Super mi je tukaj v Mugellu,« je za motosport.com povedal Rossi, ki sta ga pred dvema tednoma v Franciji drago stali zanj neznačilna napaka, po kateri je ostal brez zmage, in še bolj nepremišljenost, zaradi katere je izgubil tudi drugo mesto.

Le Mans je v slabem spominu ostal tudi svetovnemu prvaku Marcu Marquezu, ki je prav tako odstopil in se bo želel vrniti z zmago, ravno nasprotno pa velja za Viñalesa, ki je srečno in spretno prišel do tretje zmage ter ponovnega vodstva. To ga navdaja z optimizmom pred Mugellom, na katerem je yamaha že dolgo časa dominantna. Jorge Lorenzo je na njej dobil pet od zadnjih šestih dirk, le Marguez je bil leta 2014 najboljši na hondi. Viñales, ki je zamenjal rojaka Lorenza pri Yamahi, si zato obeta nadaljevanje uspešne sezone. »Imamo super motor za steze, kakršna je v Mugellu, saj je oprijem zelo dober, to moramo izkoristiti,« pravi Viñales in ne skriva, da bo skušal oponašati Lorenzov slog iz prejšnjih let. Zakaj bi izumljal toplo vodo?

Proga je sicer hribovita, ima hitre in počasne zavoje ter najdaljšo ravnino (1,14 km). Današnje kvalifikacije v razredu moto GP se bodo začele ob 14.10, dirka za VN Italije jutri ob 14.00. Po petih dirkah imajo Viñales 85, Pedrosa 68, Rossi 62 in Marquez 58 točk.