Krški praznik spet že za uvod

Slovenski adut na domači dirki v Krškem Matej Žagar nadaljuje, kjer je lani končal.

Objavljeno
28. april 2017 00.14
Janez Porenta
Janez Porenta
Krško – Že drugič zapored bo sezono SP v spidveju odprla sobotna dirka (19) za VN Slovenije na štadionu Matije Gubca v Krškem. Kot vselej bo domači adut serijski državni prvak Matej Žagar, ki ima s tem prizoriščem neporavnane račune, upa pa, da je zadržal vrhunsko formo iz lanskega finiša.

»Letos sem imel pred Krškim več časa za pripravo, za trening, za razvoj lastnih sposobnosti in tehnike; več časa, ki sem ga kakovostno preživel na motorju. Zdi se mi, da sem v podobni formi kot ob koncu minule sezone,« zagotavlja Žagar, ki je bil pred domačim avditorijem tretji že pred ducatom let.

Lani je za las zgrešil osmerico v skupni razvrstitvi, ki si je neposredno zagotovila mesto med elito tudi za letos, a dobil posebno povabilo za leto 2017. Se je mar zato prihajajoče sezone lotil še resneje kot prejšnjih? »Zavzeto se lotim vsake sezone, je pa res, da lani na svetovni ravni skoraj tri četrt leta nisem imel rezultatov, ki sem jih bil sposoben. Ubadal sem se z napačnimi ljudmi, pripravljalci motorjev. Financiral sem jih, od njih pa dobival vse prej kot vrhunski material. Ko sem ob koncu sezone končal to zgodbo in šel drugam, je spet delovalo, kot je moralo. Bil sem hiter, zadovoljen, zato nisem spreminjal ničesar,« poudarja hitri 34-letnik.

Vpogleda v pripravljenost konkurence ima malo: »Imel sem močno pripravljalno dirko na Poljskem z Wroclawom, tekmovala sta tudi dva voznika iz SP, od obeh sem bil hitrejši, slabega občutka po koncu nisem imel. Postavil sem celo najboljši čas in končal že po treh vožnjah, ker smo zgolj testirali motorje. Od tedaj je že dolgo, resda pa smo vsi že tako izkušeni dirkači, da nam pomanjkanje pripravljalnih preizkušenj ne pride do živega.«

V prihajajoči sezoni bo konkurenca še ostrejša kot v prejšnji, v kateri je na 11 dirkah zmagalo kar osem voznikov (le Avstralec Jason Doyle več kot enkrat), saj v ospredje prodirajo nova imena. »To je izključno dobro in koristno. Iz najboljše petnajsterice lahko vsakdo zmaga na dirki. Lani je bilo kar nekaj presenečenj, tudi v Krškem je zmagal Peter Kildemand, ki ga potem ni bilo več nikjer. Močnejša konkurenca mi dobro dene, saj me prisili, da se še bolj zberem in želim še bolje odpeljati. Zgodi se, da imaš ob sebi teoretično nekoliko slabše dirkače, ki jih jemlješ malce z levo roko, nato pa so v cilju pred tabo, kar je posledica tega, da si se slabše pripravljal misleč, da bo šlo kar brez boja. Lani se je to večkrat ponovilo: v obračunih z najboljšimi sem zmagoval, s slabšimi pa izgubljal. To se ne sme več dogajati, letos utegne biti tekmovanje še bolj izenačeno, skupna razvrstitev prav tako. Zdi se mi, da bi v takšnih okoliščinah utegnil imeti še več možnosti,« zaključuje Žagar.