Kubica pri zavesti, a bo potreboval še nekaj operacij

Kar sedem italijanskih zdravnikov, razdeljenih v dve ekipi, je več ur operiralo dirkača Roberta Kubico, ki je včeraj doživel hudo nesrečo. Kljub močnim krvavitvam in številnim zlomom so na koncu le uspeli rešiti njegovo dlan, okrevanje pa bo trajalo približno eno leto.

Objavljeno
07. februar 2011 08.53
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Ljubljana - Nova sezona formule ena se bo pričela 13. marca z dirko v Bahrajnu, a na njej zagotovo ne bo sodeloval poljski dirkač Robert Kubica, ki ga po včerajšnji prometni nesreči čaka dolgotrajno okrevanje. Italijanski zdravnik Mario Igor Rossello, ki je sodeloval pri operaciji v bolnišnici Santa Corona v bližini Genove je pojasnil, da bo Poljak okreval vsaj eno leto in dodal, da so mu kljub številnim zlomom in močnim krvavitvam uspeli rešiti dlan, saj je nekaj časa obstajala celo nevarnost amputacije.

Operacija je tako trajala kar sedem ur, v njej pa je sodelovalo sedem zdravnikov, ki so se razdelili v dve ekipi, da bi čim hitreje pokrpali njegove rane. Šestindvajsetletni Poljak je bil po operaciji v umetni komi, a so ga v večernih urah že prebudili, dirkač pa je lahko premaknil hudo poškovane prste in dlan. »Kubica je povsem pri zavesti. Govoril je z nami, spominja se kaj se je zgodilo. Najprej je vprašal, kako je s sovoznikom in povedali smo mu,« je povedal njegov menedžer Daniel Morelli. »Situacija je veliko manj zaskrbljujoča kot je bila denimo pred 24 urami,« si je oddahnil.

V prihodnjih dneh bo sicer znanih več informacij o njegovem zdravstvenem stanju, saj lahko še vedno pride do težav z žilami.
»Dirkači so vedno najboljši pacienti. Veliko mojih pacientov je motociklistov in prav oni ozdravijo najhitreje, precej hitreje kot navadni ljudje. O izboljšanju njegovega stanja priča tudi podatek, da je bila njegova roka ob koncu operacije že topla, kar je zagotovo dober znak,« je bil optimističen italijanski zdravnik.

Dirkač bo sicer v naslednjih dneh potreboval še operacijo komolca in rame, je sporočilo vodstvo ekipe Renault.

Nesreča zaradi spolzkega vozišča


Kubico je v bolnišnici že obiskal tudi dirkač Ferrarija in njegov dober osebni prijatelj Fernando Alonso. V Italijo bo danes v družbi drugega dirkača moštva Lotus Renaulta Vitalija Petrova pripotoval tudi direktor ekipe Eric Boullier. »Resnično smo prevzeti nad tem, kako dobro so v bolnišnici poskrbeli za našega dirkača. Radi bi se zahvalili celotnemu osebju za njihovo profesionalnost in odločnost pri svojih dejanjih,« je v izjavi za javnost še zapisal Boullier.

Do prometne nesreče je prišlo na reli preizkušnji v bližini Genovi, ko sta Kubica in njegov sovoznik Jakub Gerber zaradi spolzkega vozišča s škodo fabio S2000 zgrmela s ceste. Pri tem je v dirkalnik priletel tudi kovinski drog in razbil vetrobransko steklo ter Poljaku delno odtrgal roko. »Borila sva se s prvimi štirimi kilometri dirke. Gledal sem v svoje zapiske in niti nisem opazil, da sva spolzela s ceste. Tega sem se namreč zavedel šele po močnem trku. Robert se je najprej prijel za roko, nato pa padel v nezavest,« je podrobnosti hude nesreče pojasnil Gerber, ki pa jo je odnesel nepoškodovan.

Dirkači F1 želijo Kubici hitro okrevanje

Dan po nesreči so se oglasili številni dirkači, ki si kruh služijo v F1 in Kubici zaželeli čim hitrejše okrevanje. »Želim mu vse najboljše. Poleg tega, da je odličen voznik, je tudi dober prijatelj,« je na Twitterju zapisal Alonso, na omenjenem socialnem omrežju pa se je oglasil tudi nemški dirkač moštva Virgin Racing Timo Glock: »Z mislimi sem pri Robertu - želim mu hiter povratek na dirkaške steze, saj ga štejem med svoje prijatelje«. Podobnega mnenja je tudi Brazilec Rubens Barrichello, ki je prav tako dejal, da si poljski dirkač zasluži hitro okrevanje.

Mesto poškodovanega Kubice naj bi v novem, izredno hitrem dirkalniku ekipe Lotus Renault zasedel Brazilec Bruno Senna, nečak trikratnega svetovnega prvaka Ayrtona Senne, ki je tragično preminil v nesreči v Imoli leta 1994.