Lauda: Prvak bo Alonso

Legendarni dirkač formule 1 Niki Lauda je prepričan, da Špancu Fernandu Alonsu tekmeci ne morejo odvzeti naslova prvaka.

Objavljeno
26. september 2012 15.52
MOTOR-RACING-PRIX/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Singapur - Letošnja sezona formule 1 je ena najbolj nepredvidljivih in razburljivih v zadnjih letih. Kako se bo razpletla, je skušal napovedati niti legendarni trikratni prvak Niki Lauda, ki je intervjuju za uradno spletno stran Formule 1 ocenil možnosti dirkačev za končni naslov v tej »smešni« sezoni.

Niki, prvenstvo tako razburljivo najbrž ni bilo še nikoli. Kateri od dirkačev je vaš favorit za naslov?

Fernando Alonso. Ker že ves čas vleče prave poteze. Hiter je in redno osvaja točke, je agresiven, ko je to potrebno. Mislim, da je on tisti pravi za letošnjega prvaka.

S katerim bivšim dirkačem bi ga primerjali?

To je nemogoče. Vsak uspešen dirkač mora biti popoln v svojem času.

Ko ste dirkali še vi, kaj je bilo tedaj najpomembnejše v lovu za uspehi? In kaj danes najbolj potrebujejo dirkači?

Mislim, da so te stvari enake kot danes. Sposobnosti, ki jih moraš imeti za osvojitev naslova svetovnega prvaka, se nikoli ne spreminjajo. »Paket« dirkača bi moral enako dobro delovati v vseh obdobjih. Morda se je do danes spremenil le komercialen pogled, toda to pravzaprav nima veliko vpliva na to, kaj se dogaja na stezi.

Toda vendarle obstajajo dirkači, ki imajo veliko tržno vrednost, četudi morda na stezi niso najhitrejši. Pelje razvoj v to smer?

Če želiš biti prvak, moraš do naslova priti na dirkališču. Res, da so komercialne težnje vse bolj pomemebne, toda vseeno na boj za prvaka nimajo veliko vpliva. Ti dejavniki se v zadnjih letih niso veliko spremenili.

Trenutno je sedem dirkačev, ki še imajo možnosti za skupno zmago. Verjamete, da je vseh sedem dejansko sposobnih osvojizi naslov?

Da in ne. Teoretično in matematično, seveda lahko. Toda vse je odvisno od tega, kako bo nastopal Alonso. Če bi denimo prenehal dirkati, bi ga seveda lahko ujeli. Toda zakaj bi se ustavil? Mislim, da bo še naprej nadaljeval s prepričljivim dirkanjem in bo tudi ostal na seznamu glavnih kandidatov za naslov.

Kako bi šlo letos Ferrariju brez Alonsa?

Gotovo ne tako dobro. Do uspeha lahko moštvo pride le z dobrim sodelovanjem voznika in ekipe.

Toda, ali nima več niti v rokah vendarle dirkač? V primeru Ferrarija in Alonsa se namreč pojavljajo različna mnenja o kakovosti dirkalnika.

Vedno gre za kombinacijo obeh strani. Moštvo mora razumeti, kaj je narobe z dirkalnikom in tudi voznik mora posledično storiti pravo stvar. Šele nato lahko med seboj polemizirajo o slabšem začetku sezone.

Na prvo mesto torej postavljate Alonsa. Kdo bo njegov glavni tekmec v igri za naslov?

Tisti, kot vedno: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button in Kimi Raikkonen.

Raikkonen je tretji na lestvici, četudi letos sploh še ni zmagal. Je mogoče, da dobimo prvaka brez zmage?

Zakaj pa ne? Najbolj fascinantno pri Kimiju je to, da se je vrnil takoj, sploh ni potreboval ogrevanja. Zdi se, kot da nikoli ni odšel. Fantastično.

Tudi vi ste bili nekdaj povratnik in dobili že tretjo dirko po svoji vrnitvi. Ali dirkača ob vrnitvi skrbi, da je izgubil pravi oblutek?

Odvisno. Kimi se je vrnil, kot da ne bi imel dveletnega premora. Takoj se je lahko boril za vrh. Več si dirkač ne more želeti.

Kdo pa bi bil za vas idealen svetovni prvak?

Fernando Alonso. Ker bo osvojil največ točk. Postal bo prvak, če bo nadaljeval v tem slogu. Ne vem, zakaj bi ga spreminjal.

Kdo pa končal za njim?

Nimam pojma. Nisem jasnoviden.

Če poskusimo predvideti spremembe v moštvih pred naslednjo sezono, kdo gre kam? Začnimo s Ferrarijem ...

Brez sprememb. To seveda menim danes, brez, da bi vedel o čem ogovorim (smeh).

Bo Raikkonen ostal z Lotusom?

Da. Le zakaj bi ga ekipa želela zamenjati?

Kaj pa Hamilton?

Mislim, da bo ostal pri McLarnu.

Kaj pa Mercedes?

Ne vem, kaj načrtujejo.

Kaj pa Sergio Perez in Ferrari?

Ne verjamem. Perez bi pomenil preveliko tveganje. Massa je bolj predvidljiv, tudi Alonsu ugaja, zato menim, da sprememb ne bo.

Torej menite, da se pred naslednjo sezono ne bo spremenilo nič?

Ne verjamem, da bo prišlo do drastičnih zasukov.