Lewis s plastično uro poskrbel za smeh in zbodel Nica

Hamilton včeraj najhitrejši v Singapurju, Alonso tik za njim, Räikkönen kot četrti dopolnil uspešen dan Ferrarija.

Objavljeno
20. september 2014 00.56
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Marina Bay – Mercedesov dirkač Lewis Hamilton je s časom 1:47,490 za najboljši dosežek uvodnega dneva poskrbel tudi pred VN Singapurja. Toda Fernando Alonso, ki je bil najhitrejši dopoldne (1:49,056), mu je bil tesno za petami, saj je za njim zaostal za pičle 0,132 sekunde. Ferrarijev uspešni dan je na »ogrevanju« pred 14. letošnjo dirko v formuli 1 dopolnil Kimi Räikkönen (0,541), ki je pristal na četrtem mestu.

A navijači italijanskega moštva so bili precej ravnodušni do včerajšnjih dosežkov Alonsa in Räikkönena. Nič čudnega, ko pa sta 33-letni Španec in leto starejši Finec pred dvema tednoma podobno obetavno začela tudi konec tedna v Monzi, kjer pa sta potem tako v kvalifikacijah kot tudi na dirki igrala zgolj vlogi statistov.

Vseeno pa bi se lahko za Ferrari jutri v Singapurju (s štartom ob 14. uri po našem času) vendarle razpletlo dosti bolje, kot se je nazadnje v Italiji, kjer je Alonso odstopil, Räikkönen pa se je moral sprijazniti z devetim mestom. Na zaviti progi po ulicah Marine Baya bi lahko namreč temperamentni Španec in hladnokrvni Finec lažje unovčila svoje vozniške sposobnosti ter z njimi nadomestila Ferrarijev primanjkljaj v konjskih močeh kot na ravninski stezi v Monzi.

Medtem ko je moštvo iz Maranella precejšnja uganka, pa glede na izjemno prevlado »srebrnih puščic« v letošnjem prvenstvu ni težko predvideti, da bosta ritem znova narekovala Mercedesova zvezdnika Hamilton in Nico Rosberg. Od nočne preizkušnje v Singapurju si veliko obeta zlasti slednji, čeprav je včerajšnja prosta treninga končal na tretjem in šele 13. mestu, pri čemer je treba pripisati, da je njegov najhitrejši poskus prekinila rdeča zastava zaradi nesreče Pastorja Maldonada (Lotus).

Nemški dirkač, ki po trinajstih postajah vodi v skupnem seštevku za SP, v katerem ima pred najbližjim zasledovalcem Hamiltonom 22 točk naskoka, namreč precejšnje upe polaga v pred dnevi sprejeto prepoved posredovanja določenih podatkov prek radijske zveze med preizkušnjo (o nastavitvah motorja, strategiji, porabi goriva in obrabi gum). Iz Mercedesovega tabora je namreč pricurljala informacija, da naj bi bil od takšnih sporočil bistveno bolj kot Rosberg odvisen Hamilton.

To je dal v pogovoru za nemški dnevnik Bild vedeti tudi 29-letnik iz Wiesbadna, ki že vrsto let živi v Monte Carlu. »Pred nekaj tedni sem bil drugi za Lewisom. Poskušal sem ga prehiteti, vendar je vedno našel odgovor za moj napad. Seveda, ko pa so njegovi inženirji opravili odlično delo in mu vseskozi javljali, kdaj sem vključil sistem KERS, zato se je lahko zmeraj pravočasno odzval. Zaradi tega sva bila enako hitra in nisem mogel mimo njega,« je razkril Rosberg, vesel, ker mu moštveni sotekmovalec že v Singapurju ne bo mogel več »prisluškovati«. Odslej bodo dirkači spet bolj odvisni od samih sebe.

»Nihče ne bo vedel, kaj počne drugi. Zaradi tega bo bolj napeto, ker bo pač več nepričakovanih napadov,« je prepričan vodilni dirkač v formuli 1, ki bi rad že v Sao Paulu (9. novembra), torej še pred velikim finalom sezone v Abu Dhabiju (23. 11.), kjer se bodo delile dvojne točke, razrešil vsa vprašanja o letošnjem svetovnem prvaku.

Zanimivo je, da Mercedesova zvezdnika v Singapurju sicer delujeta bolj sproščeno kot pred dvema tednoma v Monzi in še predtem v Spa-Francorchampsu, kjer se po trku niti pogledala nista, kaj šele, da bi si segla v roke. Pred začetkom sredine novinarske konference sta se celo pozdravila, čeprav brez trenj med njima vendarle ni šlo. Ko je namreč Rosberg zaupal, da mu je prvo drago uro (»Še zmeraj jo imam in še vedno deluje brezhibno.«) podaril oče Keke za uspešno končano šolo, mu je Hamilton vskočil v besedo, češ da je bila njegova prva ura plastična, s čimer je med navzočimi sprožil salve smeha.

Zatem je 29-letni Anglež dodal, da je pač odraščal v skromnih razmerah. Na vprašanje, kako komentira prepoved radijskih sporočil, pa je odvrnil, da pričakuje težko dirko. »Ker pa mi v življenju nikdar ni bilo lahko in sem se vselej dobro znašel, verjamem, da se bom tudi tokrat ...«