Lewisova poslovilna strupena puščica proti Nicu

Zaradi Mercedesove prevlade vse manjše zanimanje za dirke formule ena.

Objavljeno
30. november 2015 21.36
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Z veliko nagrado Abu Dabija se je v nedeljo iztekla že 66. sezona v formuli 1, ki bo šla zaradi vnovične izjemne Mercedesove prevlade hitro v pozabo. Lewis Hamilton (10 zmag) in Nico Rosberg (6) sta namreč dobila kar 16 od 19 dirk, pri čemer sta slavila rekordnih 12 dvojnih zmag. Za nameček sta skupaj zbrala težko verjetnih 703 točk (od 817 možnih).

Mercedesova premoč v zadnjih dveh letih je primerljiva le še z McLarnovo iz sezone 1988 in Ferrarijevo iz 2004. »Nemogoče je pričakovati, da bomo podobno prevladovali tudi prihodnje leto. Letos smo osvojili 86 odstotkov vseh točk. To je vendar noro!« se je Rosberg po podvigu v Abu Dabiju že ozrl k prvenstvu 2016, v katerem bosta »srebrni puščici« lovili tretjo zaporedno vozniško in konstruktorsko lovoriko.

V pravkar končani sezoni se je le ena preizkušnja (VN Madžarske) končala brez Mercedesovega dirkača na zmagovalnem odru, kar je le še en dokaz izjemne premoči nemškega moštva v kraljevskem avtomobilističnem razredu. A ta formuli 1 prej škodi kot koristi: zanimanje za dirke se je občutno zmanjšalo, na televizijah tarnajo zaradi upada gledalcev ... Na nemški televizijski postaji RTL so, denimo, razkrili, da je VN Abu Dabija pri njih v povprečju spremljalo 3,83 milijona gledalcev (delež 20,3 %), najvišjo gledanost (4,16 milijona) pa so imeli ob Rosbergovem prihodu v cilj.

Približno toliko gledalcev (4,2 milijona/24,5) so imeli skozi celotno prvenstvo, kar pomeni, da se je njihovo število spet zmanjšalo. Za primerjavo: lani so zabeležili 4,35 milijona in 28,2-odstotni delež. Čeprav se jim kolca po zlatih časih Michaela Schumacherja, čigar predstave je na RTL redno spremljalo okrog deset milijonov ljudi, še niso zagnali preplaha. Nič čudnega, ko pa je formula 1 kljub vsemu še zmeraj eden od najbolj gledanih športov na nemški televiziji. Večji delež dosegajo zgolj odmevnejše nogometne tekme in boksarski spektakli.

Da serijski zmagovalci nikjer niso pretirano zaželeni, se zavedajo bolj ali manj vsi. »Nikoli ni preveč dobro, kadar je končni razplet predvidljiv in znan vnaprej, saj se začnejo gledalci prej ali slej dolgočasiti,« je presodil Red Bullov vodja Christian Horner in na opazko, da so tudi »rdeči biki« s Sebastianom Vettlom na čelu podobno kraljevali med letoma 2010 in 2013, odvrnil, da položaj vendarle ni bil enak. »Nikoli nismo bili tako prevladujoči kot Mercedes. Za naslov prvaka smo se morali vsakič boriti vse do zadnje dirke, po njej pa nikdar nismo imeli oba voznika na vodilnih dveh mestih v skupnem seštevku,« je pojasnil 42-letni Anglež in pripomnil, da si ljubitelji formule 1 zagotovo želijo več tesnejših dvobojev za zmage ter vrnitev Fernanda Alonsa, Daniela Ricciarda in še koga v vrh.

Nekaj upanja vliva Vettel, ki je letos požel tri zmage, s katerimi je presegel cilje, ki so si jih zastavili pri Ferrariju. Mimogrede: če bi dosegel še četrto ali bi zanjo poskrbel Kimi Räikkönen, bi se moral vodja italijanske ekipe Maurizio Arrivabene bos vrniti v Maranello; tako je vsaj napovedal pred uvodno dirko v Melbournu. Nemški šampion verjame, da bodo prihodnje leto še hitrejši. »Če se ozremo nazaj, vidimo, da smo se razvijali v pravo smer. Zaradi tega smo lahko optimistični,« je ocenil Vettel in dodal, da bo že na današnjih testiranjih v Abu Dabiju zavihal rokave in se začel pripravljati za prvenstvo 2016.

Če se »rdeči« (ali kdo drug) tudi prihodnje leto ne bodo mogli vmešati v bitko za lovoriko, pa se bodo morali ljubitelji formule 1 sprijazniti z nadaljevanjem »vojne zvezd«. Tako je Hamilton po nedeljski dirki sprožil novo strupeno puščico proti moštvenemu tekmecu: »Sezono je vsekakor bolje kot zmagovalec dirke končati kot svetovni prvak.« Rosberg se mu je ob tem le nasmehnil, dobro vedoč, da mu je s tremi zaporednimi zmagami – naj 30-letni Anglež še tako trdi nasprotno – pokvaril slavje ob koncu prvenstva ...