Kdo bo prvak v reliju, Loeb ali Hirvonen?

Šele zadnja dirka svetovnega prvenstva v reliju v Walesu bo dala odgovor o tem, kdo bo letošnji prvak.

Objavljeno
10. november 2011 18.21
Posodobljeno
10. november 2011 18.33
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Cardiff - Sezona svetovnega prvenstva v reliju se bo razpletla na zadnji dirki sezone v Walesu. Dirkači so danes so opravili prve tri hitrostne preizkušnje, v ospredju pa sta kajpak edina preostala kandidata za naslov, vodilni v SP Francoz Sebastien Loeb (Citroen) in Mikka Hirvonen (Ford). Loeb v Walesu brani le sedem desetink naskoka pred Fincem, piše STA.

Že današnji začetek dirke je nakazal, da bosta vrh krojila kandidata za naslov, le pri pomoči drugih voznikov se je Citroenovi ekipi nekoliko zalomilo. Drugi voznik Citroena Sebastien Ogier je namreč že na prvi hitrostni preizkušnji zletel s ceste in poškodoval dirkalnik.

Bolje gre Fordu, saj drugi tovarniški dirkač Jari-Matti Latvala s tretjim mestom krije hrbet moštvenemu sotekmovalcu in rojaku, za Loebom pa sicer zaostaja le tri sekunde.

Valižanski reli slovi kot eden najzahtevnejših v koledarju, saj se zahtevnim ozkim cestam pogosto pridruži še značilno slabo vreme. Tokrat so se tekmovalci za začetek podali na sever Walesa, kjer so reli za svetovno prvenstvo nazadnje vozili daljnega leta 1981, v nedeljo pa se bo dogajanje strnilo okrog Cardiffa.

Loeb se bori za osmi zaporedni naslov prvaka v karieri, Hirvonen pa še ni bil najboljši na svetu. Pred odločilno dirko je v nekoliko boljšem položaju Francoz, ki ima 222 točk, Finec pa osem manj. Slednjemu tako ne bi pomagala niti zmaga, če bi bil Loeb drugi, saj bi razliko zmanjšal le za sedem točk; a ker po novih pravilih ena hitrostna preizkušnja (t.i. power stage) na dirki prinaša tudi dodatne točke (3, 2 ali 1), bi po najbolj razburljivem scenariju o prvaku za sezono 2011 odločala prav zadnja hitrostna preizkušnja na reliju.