Loeb zaključil z nesrečo, Ogier naslov potrdil z zmago

Na svojem zadnjem reliju v karieri je francoski dirkač Sebastien Loeb zletel s ceste, a ostal nepoškodovan.

Objavljeno
06. oktober 2013 13.09
AUTO-RALLY-FRA-WRC
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Strasbourg - Devetkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb je nastopil an svoji zadnji preizkušnji v karieri, ki pa se ni končala po njegovih željah. Na domači preizkušnji za svetovno prvenstvo v okolici Strasbourga, je namreč zletel s ceste in predčasno končal tekmovanje.

Loeb, ki se letos ni udeležil vseh dirk za SP, na zadnji domači v karieri pa je bil še v igri za zmago. Po predzadnjem dnevu je namreč za vodilnim Fincem Jari-Mattijem Latvalo zaostajal le pet sekund, toda njegove želje po slovesu z zmago, ki bi bila zanj že 79. v SP, so se končale že kilometer po začetku zadnje etape relija ob cesti.

Dirkalnik Citroen DS3 WRC je po izletu s ceste ostal prevrnjen na streho, ne Loeb ne sovoznik Daniel Elena pa se pri tem nista poškodovala.

Naslov prvaka si je za leto 2013 predčasno zagotovil Loebov rojak Sebastien Ogier (Volkswagen), ki mu najbolje kaže tudi zadnji dan relija v Franciji. Loeb se bo sicer v naslednji sezoni preizkusil v cestno-hitrostnem prvenstvu WTCC.

Ogierju zmaga

V Strasbourgu se je sicer zmage veselil francoski dirkač Sebastien Ogier. Potem ko si je že pred dnevi predčasno zagotovil naslov svetovnega prvaka za sezono 2013, ga je danes začinil še z domačim zmagoslavjem. Voznik Volkswagna je na 11. dirki sezone slavil pred Špancem Danijem Sordom (Citroen), tretji je bil Finec Jari-Matti Latvala (Volkwsagen).

Ogier je drugič zmagal na reliju po Franciji. Po 20 hitrostnih preizkušnjah je imel na cilju 12,2 sekunde naskoka pred Sordom, 19,5 pa pred Latvalo. A po predzadnjem dnevu so bile razlike še manjše, saj je prvega Latvalo, drugega Sorda, tretjega Ogierja in četrtega Sebastiena Loeba ločilo le pet sekund.

O končni zmagi je tako odločal zadnji dan relija, kjer se je najbolje znašel Ogier. Zmagal je še na treh hitrostnih preizkušnjah od šestih nedeljskih ter s skupno devetimi dobljenimi brzinci slavil končno zmago, sedmo v sezoni.

»V soboto sva se s sovoznikom Julienom pogovarjala, kako bova izpeljala dirko do konca. Izšlo se je povsem po načrtih, popolnoma sva uresničila zamisli in to je bil ključ do uspeha,« je po prihodu skozi cilj dejal sveži svetovni prvak in dodal: »Na tem reliju je bilo veliko čustev. V četrtek smo proslavljali, v petek garali, v soboto smo upali, danes je bilo tudi nekaj sreče.«

Sezona SP v reliju se bo nadaljevala čez tri tedne v Španiji.