Lorenzo bi Rossija postavil na prvo mesto

Španec Jorge Lorenzo je po dveh zaporednih zmagah v razredu motoGP bolj samozavesten.

Objavljeno
16. september 2013 20.26
Italy San Marino Moto GP
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

San Marino – Koliko so tehnične spremembe pred dirko za VN San Marina vplivale na drugo zaporedno zmago dvakratnega svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza, ni znal oceniti niti sam. A je zato španski zvezdnik razkril, da je na nedeljski dirki nastopal veliko lažje kot na prejšnjih, zato kljub zajetni razliki v SP in stalnosti Marca Marqueza ne namerava pokopati upov na šampionsko lovoriko.

Lorenzo sicer po številu zmag ne odstopa bistveno od lanskega leta, ko se je zavihtel na svetovni vrh, a mu v primerjavi z Marquezom v zadnjih mesecih manjka višjih uvrstitev. Na dosedanjih 13 dirkah se trikrat ni zavihtel na zmagovalni oder, Marquez le enkrat. Oba imata pet zmag, a je bil Lorenzo še štirikrat tretji, Marquez trikrat, pri čemer je za razliko od starejšega tekmeca temu dodal še štiri druga mesta. Koliko se bo to v naslednjih tednih spremenilo, bo pokazal čas, vendar je Lorenzo v San Marinu končno nastopil z novim brezstopenjskim menjalnikom, za katerega je njegov sotekmovalec Rossi pred dnevi dejal, da bo njegova bistvena prednost stabilizacija motorja, ne boljši časi.

»Nikoli ne bomo vedeli, ali sem tokrat tako prepričljivo zmagal prav zaradi menjave menjalnika, vsekakor pa smo z njim veliko pridobili. V predzadnjem krogu sem dosegel čas 34,2, kar pomeni, da sem imel manj obrabljene gume kot običajno. Poleg tega se nam je novi menjalnik obrestoval v zavojih, kjer je bilo treba spreminjati nagibe. Potrebujemo še čas, da se prilagodimo, a korak naprej je viden,« je po nedeljskem slavju razlagal Lorenzo, junak zadnjih dveh dirk, ki pa ju je dobil na dva različna načina. V Silverstonu po tesnem finišu, v nedeljo v San Marinu pa je vodil od prvega kroga. Kakšno pot do zmage ima raje? »Na Otoku je bilo več vznemirjenja, a večje zadoščenje mi je način, s kakršnim sem se na vrh povzpel v nedeljo. Zame je prava nagrada, ko vidim, kako sem bil močan,« priznava.

Lorenzo je nasploh letos drugačen kot v prejšnjih letih, tudi osebnostno se je prilagodil, z Valentinom Rossijem pa sta v moštvu, kot kaže, razvila celo nekakšno prijateljstvo. Naj spomnimo: med njima je bilo precej napeto med letoma 2008 in 2010, ko sta bila prvič sotekmovalca. Ko so denimo Lorenza pred dirko v San Marinu vprašali, koga od motociklističnih velikanov bi izbral, Giacoma Agostinija ali Mika Hailwooda, je odvrnil: »Lahko rečem Valentina? Niti Hailwooda niti Agostinija nisem videl dirkati, a slednjega vsaj poznam, zato bom med tema dvema izbral njega. Hkrati pa sem imel čast nastopati ob Rossiju in zame je eden od največjih dirkačev vseh časov. Če bi ponujenima dodali še njega, bi izbral njega.«